Vanliga frågor

Det är många som har frågor om hälsa. Här hittar du alla frågor som våra experter har besvarat men också ren praktisk information kring ditt vårdbesök.

Är det farligt att knäcka fingrarna?

Frågeställare: Man, 18 år

 

Fråga: 

Hej,

Är det farligt att knäcka fingrarna? Jag har nämligen hört att fingrarna kan bli sneda om man knäcker dem kontinuerligt? Jag har också hört att det är farligt att knäcka nacken och ryggen. Är det något som stämmer?

Svar:

Ljudet, eller ”knaket” som hörs uppkommer när en luftbubbla bildas och sen kollapsar i ledvätskan när leden sträcks vid manipulationsbehandling. Det finns inga vetenskapliga belägg för att det skulle vara farligt att sträcka en led så den knakar om det görs försiktigt. Men en led som sträcks över sin fysiologiska kapacitet skadas, som vid en stukning.

Så att rycka i fingrar eller låta någon otränad manipulera rygg eller nacke kan därför resultera i en skada om det görs med för mycket kraft eller i fel riktning. Det är dock inte relaterat till om leden knakar eller inte. Utan handlar istället om kraften och riktningen på det ”våld” som leden utsätts för. Manipulationsbehandling av rygg och nacke ska därför bara utföras av personer med utbildning. Men att fingrarna skulle bli sneda av att ”knäckas” är inget att oroa sig för.

Tobias Lauritsen,

kiropraktor och verksamhetschef på Sundbybergskliniken.