Vanliga frågor

Det är många som har frågor om hälsa. Här hittar du alla frågor som våra experter har besvarat men också ren praktisk information kring ditt vårdbesök.

Har kosttillskott någon effekt?

Frågeställare: Kvinna 52 år

Fråga:

Hej, jag känner mig trött och hängig och funderar på om jag har vitaminbrist. Hur vet jag vilken typ av kosttillskott jag ska äta och har de någon effekt?

Svar:

Hej! Kosttillskott kan fungera bra om du har brist eller ökat behov av något ämne. Målet med kosttillskott är att tillgodose ditt behov, som av någon anledning inte blir uppfyllt genom din kost. Om du utesluter livsmedel en längre tid på grund av en diet, till exempel att vara vegetarian, kan du vara i behov av ett tillskott, i detta fall av B-12. Kvinnor i fertil ålder som planerar att bli gravida kan vara i behov av ett tillskott av folsyra. Jag brukar också råda alla till att ta ett tillskott på D-vitamin mellan oktober och april. Solen lyser inte strakt nog då för att vi ska producera detta själva och få människor har en kosthållning som tillgodoser vårt behov

Det är knepigt att veta om din trötthet är ett resultat av brist på vitaminer eller mineraler, eller om det är något annat. Jag tycker i första hand att du ska se över din kosthållning och om du är fysiskt aktiv. När det gäller kosten så kan ett ökat intag av frukt, bär och grönsaker ge dig massa nyttigt som motverkar din trötthet. Om du känner dig trött och hängig en längre tid, och om det förvärras, så tycker jag att du ska uppsöka din vårdcentral. Dels för att utesluta att du är sjuk och dels för att ta prover för att se om du har brist på något ämne. Där kan du även få kontakt med en dietist som kan hjälpa dig att göra en kostgenomgång och ge dig kostråd. 

Hälsningar
Andrea Widebrandt
Legitimerad dietist på Praktikertjänsts Sundets läkargrupp i Bjärred.