Vanliga frågor

Det är många som har frågor om hälsa. Här hittar du alla frågor som våra experter har besvarat men också ren praktisk information kring ditt vårdbesök.

Inget kunde hittas

Fläckar på emaljen

Fråga:

Hej!

Jag har nyligen fått tandställning och blivit allt mer uppmärksam/orolig när det gäller mina tänder. Jag vill att mina tänder ska bli så fina som möjligt efter det att tandställningen tas bort och därför sköter jag dem ordentligt.

Jag har dock märkt att nederkanten på mina framtänder är lite ljusare/lätt fläckig och undrar om det är för att emaljen har tunnats ut och blivit skörare? Är det nåt man kan göra för att det inte ska bli värre? Blir det värre när man borstar?

Jag har också märkt att när jag sover med öppen mun/är hos tandläkaren och har öppen mun för länge då får jag en vit rand på mina framtänder, vad beror det på? Den försvinner dock efter ett tag.

Jag tittar väldigt mycket på folks tänder och har märkt att oerhört många har stora vita fläckar på deras framtänder, vad är det för något?

Är det vanligt att man har sprickor i emaljen? Min ena framtand har en spricka som man bara kan se i starkt ljus och mina tuggtänder har också sprickor, fast mycket större. Ingen tandläkare har dock sagt något om detta, är det vanligt?

Tacksam för svar från en orolig

Svar:

Hej, tack för ditt mail.

Svårt att säga varför nederkanten på dina framtänder blivit ljusare. Det kan vara att emaljen blivit tunnare men det kan även bero på att du tittar noggrannare nu och därför hittar "förändringar" som du inte tänkte på tidigare.

Orsaken till att tänderna blir "kritiga" när du haft munnen öppen länge är förmodligen att de torkar och då blir de opaka och sedan när saliven blött dem ordentligt så blir de translucenta igen. Vita fläckar på tänderna är ofta fluorskador, dvs att man som barn fått i sig för mycket fluor tex genom att äta tandkräm.

Sitter de vita fläckarna uppe vid tandköttet kan det vara början till karies, så kallad kritkaries. Emaljsprickor har nästan alla. Ofta beror de på att emaljen "spricker" vid häftiga temperaturväxlingar tex. kaffe och glass.

Har du fler frågor får du gärna maila.

mvh/George Estlander

Tandläkare