Vanliga frågor

Det är många som har frågor om hälsa. Här hittar du alla frågor som våra experter har besvarat men också ren praktisk information kring ditt vårdbesök.

Inget kunde hittas

Vad ska jag göra åt min tanderosion?

Fråga:

Hejsan!

Jag har en omfattande behandling framför mig och frågorna maler just nu. Blev glad av att se att det finns möjlighet att ställa några av dem här.

Mina tänder är drabbade av tanderosion och ingen tandläkare jag varit till (även Specialistavdelning) har kunnat ge ett svar på varför mina tänder är så pass hårt åtgångna. För ca. sju år sedan sattes kronor in på fyra framtänder och dem är jag nöjd med.

Nu är det dags för nästa omgång - det blir mellan 9-14 kronor. Detta är ju inte gratis och eftersom jag inte har ngn medicinsk diagnos så får jag betala detta själv som det ser ut nu. Jag var till läkaren idag - tandläkaren rekommenderade ett besök för att utröna om det kan bero på reflux. Inget tyder på detta eftersom erosionsskadorna finns på olika ställen på tänderna och de är inte speciellt förekommande på de ställen som är typiska för reflux-symptom. Men jag ska nu göra en gastroskopi för att kolla detta.

Om det inte är fråga om reflux finns möjligheten att min tandläkare skriver en remiss till tandläkarhögskolan för att göra en odontologisk bedömning.

Min fråga till dig är egentligen: Vad tycker du är lämpligast att göra? Finns det andra sjukdomar som ger en långsam erosion av tänderna. De bilder jag sett på medfödda sjukdomar ser inte ut som de tänder jag har.

Svar:

Hej

tack för ditt mail. Vore jag du skulle jag tänka mig mycket noga för innan jag slipade ner så många tänder! Är erosionsskadorna på tänderna mycket allvarliga så bör tandvårdsförsäkringen täcka åtgärden.

Beroende på hur stora skadorna är och vilka tänder som är drabbade finns även möjligheten att laga dem med composit.

Innan du slipar ner tänderna bör du be någon annan tandläkare, gärna en specialist, om en second opinion. Om mer än en tandläkare anser att tänderna måste förses med kronor så är förmodligen skadorna så stora att de omfattas av tandvårdsförsäkringen.

Orsaken till erosionsskador är ofta överdrivet intag av läsk eller frukt så tänk på att även nyttig mat kan skada tänderna. Är det något mer du undrar över får du gärna höra av dig.

mvh/George Estlander

Tandläkare Praktikertjänst