Vanliga frågor

Det är många som har frågor om hälsa. Här hittar du alla frågor som våra experter har besvarat men också ren praktisk information kring ditt vårdbesök.

Inget kunde hittas

Tandköttet ser ljusrött/vitrött ut

Frågeställare:

Kvinna 20 år

Fråga:

Hej!

Under 1 vecka har jag haft en hemsk förkylning och upptäckte igår kväll att mitt tandkött över en framtand ser lite ljusrött/vitrött ut. Det ser även ut som att en tunn tunn tandköttshinna håller på att lossna. Jag skulle nog även säga att det ser lite svullet ut, men väldigt lite då området bara är över just en tand.

Mitt andra bekymmer kom efter att jag borstat tänderna på kvällen, då upptäckte jag att en liten bit (1-2mm) av mitt tandkött hade lossnat. Så nu är formen av tandköttet på tanden mer som en triangel än en halvcirkel.

Är mitt tandkött inflammerat pga min förkylning, hur kan jag kurera mig (det svider och gör lite ont)? men jag undrar nog mest; Kommer mitt tandkött växa tillbaka?

Tacksam för svar!

Svar:

Hej!

Tack för ditt mail. Du beskriver i mailet att ditt tandkött ser irriterat ut och att du varit förkyld. I samband med förkylning är det inte ovanligt att tandköttet blir påverkat. Var noga med munhygienen och använd gärna något sköljmedel som innehåller antibaktierell substans t.ex. Klorhexidin. Det finns många olika sorter att välja mellan på apoteket.

Tandkött som en gång lossnat brukar inte växa tillbaka på tanden.

Med vänlig hälsning tandläkare Monica Karlsson Praktikertjänst