Vanliga frågor

Det är många som har frågor om hälsa. Här hittar du alla frågor som våra experter har besvarat men också ren praktisk information kring ditt vårdbesök.

Inget kunde hittas

Vad gör man om man slår ut en tand?

Frågeställare: Man 37 år

 

Fråga: 

Hej,

Vad är viktigt att tänka på om man slår ut en tand? Finns det något som ska göras innan besöket hos tandläkaren?”

Svar: 

Det är vanligt att tänder slås ut eller skadas i olyckor. Tänderna ska alltid undersökas av en tandläkare efter en olycka, oavsett om det är mjölktänder eller permanenta tänder som har skadats.

Om det är en mjölktand som slagits ut så kan man spara den till ”tandfen” eller ta med den till tandläkaren om man vill. En utslagen permanent tand kan räddas till skillnad från en utslagen mjölktand som aldrig sätts tillbaka.

Om en permanent tand slås ut är det viktigt att den behandlas försiktigt. Framförallt är det viktigt att förvara den rätt innan besöket hos tandläkaren och att tandens rot inte torkas ut. Det bästa sättet att förhindra det, är genom att stoppa tillbaka tanden i sitt hål. Om det inte är möjligt, förvara tanden i ett glas mjölk eller under tungan. Om du inte har mjölk tillgängligt så använd koksaltlösning, men förvara den inte i vanligt vatten. Om den utslagna tanden blivit smutsig kan den behöva sköljas av snabbt i kallt vatten (10 sekunder) innan den stoppas tillbaka i hålet, läggs i mjölk, koksalt eller under tungan. Undvik då att röra tandens rot. Håll tanden i tandkronan när den rengörs och uppsök en tandläkare snarast.

Om bara en del av en tand eller tandkronan slagits av går det bra att spara den i kallt vatten och ta med till tandläkaren. Detta ska helst göras inom två dygn. Då kan tandläkaren ha möjlighet att limma tillbaka biten, annars görs i regel en plastfyllning. Om skadan är stor blir det kanske aktuellt med en porslinskrona förr eller senare.

Bästa hälsningar

Tommy Valtersson,

tandläkare på Valktersson & Wickström i Nybro.