Vanliga frågor

Det är många som har frågor om hälsa. Här hittar du alla frågor som våra experter har besvarat men också ren praktisk information kring ditt vårdbesök.

Inget kunde hittas

Vad kan jag göra åt mitt blödande tandkött?

Frågeställare: Kvinna, 42 år

Fråga:

Jag är lite orolig över att mitt tandkött ofta börjar blöda när jag borstar tänderna, vad beror det på? Finns det något jag kan göra åt saken? Behöver jag kolla upp detta och vart ska jag i så fall vända mig?

Svar:

Den vanligaste orsaken till att tandköttet blöder är att man inte har gjort rent ordentligt. Det gör att det sitter kvar bakterier på och mellan tänderna som inflammerar tandköttet. Vanligtvis beror detta på en bristfällig rengöring vid tandborstning där man inte använt tandtråd eller tandstickor mellan tänderna. 

Blödande tandkött kan också vara tecken på att man har en början till tandlossning. Då har tänderna förlorat en del av sitt fäste till käkbenet vilket gör att det har bildats små ”fickor” mellan tand och tandkött. I dessa fickor letar sig bakterier gärna ner vilket leder till en inflammation och därmed en blödning. För att komma till bukt med det problemet behöver man professionell hjälp att få rent. Min rekommendation är att gå regelbundet till tandläkare eller tandhygienist, gärna en gång per år. Då kontrollerar de ovanstående saker. Om du är orolig tycker jag att du ska kontakta din tandläkare och boka en tid.

Hälsningar
Diana Girdo
Specialisttandläkare i ortodonti på Henrikson Tandreglering i Malmö.