Kategorier för sidan Karriär

"Livet är för kort för att sitta och vänta - det är bara att köra"

Åtta medarbetare, 5 000 patienter. Och ett helt nytt sätt att jobba. Folke Ullberg Ornell och Anna Ornell driver Mälarö Tandvård sedan ett knappt år tillbaka, och de är glada att de tog steget, – Vi har en bild av vilket liv vi vill ha – både arbetslivet och privatlivet. Och nu är vi fria att skapa det livet. Det är jätteskönt, säger Folke Ullberg Ornell.

  • Text Redaktionen

annafolke2.jpg

Idylliskt på Färingsö, en liten biltur västerut från Stockholms innerstad. Granne med en golfbana och med Mälarens vatten ett par hundra meter från mottagningens entré. Här ligger Mälarö Tandvård – en tandvårdsmottagning som drivs av det gifta paret Folke Ullberg Ornell och Anna Ornell sedan december 2018.

Båda hade gedigen erfarenhet av tandläkaryrket innan möjligheten att ta över verksamheten på Färingsö dök upp.

– De tidigare ägarna tog kontakt med oss och frågade om vi var intresserade av att ta över när de skulle gå i pension. Vi svarade ja och fortsatte hålla kontakten. Och nu blev det så, säger Folke Ullberg Ornell.

Tidigare drevs mottagningen som ett privat aktiebolag. Sedan Folke och Anna tog över är Mälarö Tandvård en del av Praktikertjänst.

– Praktikertjänst hjälpte oss med övergången och sedan dess så har vi hela tiden det stöd vi vill känna att vi vill ha. Vi har en affärscoach som vi kan ringa, och HR-avdelningen har hjälpt oss väldigt mycket med frågor som rör löner, pensioner och annat som rör personalen. Det är en av de bästa sakerna med att vara en del av Praktikertjänst – att vi kan lägga vår tid på det kliniska istället för administration. Och det är ju därför vi valde att bli tandläkare, säger Anna Ornell.

Förutom Folke och Anna består Mälarö Tandvård av ytterligare en tandläkare, två tandhygienister och tre tandsköterskor. Tillsammans tar de hand om ungefär 5 000 patienter.

– Det kliniska arbetet är inte annorlunda här. Jag har jobbat i tio år på flera olika kliniker och på varje ställe är utmaningen istället att ta över en ny patientstock. För det är inte bara att ta över patienterna från deras tidigare tandläkare. De är vana vid en annan person som har tagit hand om dem och som har helt andra egenskaper än de jag kanske har. Då får man lägga mycket tid på att skapa förtroende, säger Anna.

– Fördelen är ju då att vi har jobbat så länge som vi har gjort och är trygga i våra yrkesroller. För tio år sedan var förtroendefrågan betydligt mer krävande än vad den är nu. Nu kan vi stå för det vi kan och de personer som vi är, säger Folke.

annafolke3.jpg

Sedan de tog över Mälarö Tandvård har Folke och Anna infört ett helt nytt sätt att arbeta.

Idag jobbar de enligt en modell som går ut på att varje tandläkare har två patienter samtidigt, fast i två olika behandlingsrum. Tandläkaren gör sedan uteslutande ”tandläkarsaker” och går mellan rummen.

– För att förenkla kan man säga att vi håller i borren. Resten, som att förbereda patienten, ta röntgenbilder och göra en del undersökningar – det gör våra tandsköterskor och våra tandhygienister. På så sätt jobbar vi mycket mer effektivt som tandläkare och vi jobbar med det som vi tycker är roligt, menar Anna.

Har ni några råd till tandläkare som funderar på att kliva in och driva verksamhet i Praktikertjänst?

– Det är en sådan trygghet att göra det här tillsammans med Praktikertjänst. Det finns ett enormt stöd och man känner att det finns någon som håller en bakom ryggen. Annars är mitt råd – det är bara att köra. Livet är för kort för att sitta och vänta, säger Anna.

– Att ta steget och göra något nytt är alltid lite jobbigt i början, men det blir inte lättare för att man väntar tio år. Så ta steget, ta er igenom det jobbiga -för sen kommer det roliga, säger Folke.

Blocks

Bli verksamhetsansvarig

Just nu har vi flera verksamheter som snart behöver en eller flera nya verksamhetschefer. Se vilken mottagning som kan passa dig.

Läs mer

Spontanansökan

Vill du styra över din tid? Hos oss får du mer frihet, större inflytande, ansvar och möjlighet att växa. Är du intresserad? Skicka in en spontanansökan redan idag!

Läs mer

Våra utbildningar

Utbildning och verksamhetsutveckling är prioriterade områden för Praktikertjänst. Vi erbjuder både kortare kurser och efterutbildningar som löper över flera år.

 

Ta nästa steg!

Vi är Praktikertjänst

Praktikertjänst har en unik ägarmodell där vi som utför vården också äger företaget. Strukturen borgar för hög kvalitet och service, vilket årligen bekräftas i mätningar från exempelvis SKL och Svenskt kvalitetsindex. Vi är stolta över att ha Sveriges nöjdaste patienter. Vi tror på frihet under ansvar och du driver verksamheten utifrån dina egna idéer och ansvarar även för kvalitet, ekonomisk utveckling och medarbetarfrågor – utan att ta privata ekonomiska risker. År efter år ser vi att vårt dagliga arbete kring kvalitet, kontinuitet och kompetens gör att våra patienter är nöjdast i Sverige. Vi är övertygade om att vår unika modell ligger bakom det goda resultatet.