en bild
Kategorier för sidan Guldhjärtat

Guldhjärtat - Praktikertjänsts pris för bättre vård

Guldhjärtat är Praktikertjänsts eget pris för bättre vård och delas årligen ut i kategorierna kvalitet, ledarskap och innovation. Syftet är att lyfta fram förebilder och initiativ i tandvården och hälso- och sjukvården.

Vinnare 2022


Agneta Riemann – Polarkronans praktik, Gällivare

Klara riktlinjer och gott omdöme är något som kännetecknas i ett gott ledarskap. Agneta besitter dem båda, vilket gör att kollegor aldrig behöver fundera på vad som gäller för att driva klinikens arbete framåt.

Hon är vass i sin konflikthantering, får medarbetare att känna sig trygga och hon bearbetar hårda och mjuka värden på ett utomordentligt sätt i både patientarbetet och i sitt ledarskap. Det är en familjär stämning på kliniken som främjar till skratt i vardagen. Den avslappnade miljön uppskattas av såväl medarbetare som patienter.

En stabil personalgrupp är en helt central förutsättning för att bedriva tandvård med god kvalité och lönsamhet. Framför allt i den här delen av landet.

Ett varmt grattis till Agneta Riemann som tilldelas Guldhjärtat för sina ledaregenskaper, som i sin tur skapar förutsättningar för att tandvården i ett tufft geografiskt område kan locka medarbetare och säkerställa en god vård för patienterna.


Norrskenets Hälsocentral, Kiruna

Det är inte ovanligt att patienter som bor i Norrlands inland behöver åka långt för att söka vård. Tio mil är inte sällsynt. Enkel väg. Det ville Norrskenets hälsocentral ändra på.

Därför ansökte verksamheten – med mottagningar i Karesuando, Kiruna och Vittangi – om att starta servicepunkter i de nordligare delarna av länet för att komma närmre patienter och öka tillgängligheten av vård för alla.

Tack vare detta finns nu servicepunkter i Svappavaara, Masugnsbyn, Lannavaara och Saivomuotka.

Genom initiativet har Norrskenet tagit vården närmare patienterna, som många gånger dessutom är äldre. Norrskenet har bidragit till att skapa en mer jämlik vård och verkligen gjort skillnad för att hela Sverige ska leva.


Astma- och allergimottagning vid St: Görans sjukhus, Stockholm

När vaccinationerna mot covid-19 skulle inledas i Region Stockholm mottagningen att det fanns risk att många personer med allergi eller överkänslighet, och som tidigare reagerat på födoämnen, mediciner eller annat vaccin, inte skulle vaccinera sig.

Man tog därför kontakt med regionen och fick ett tilläggsuppdrag.  Tillsammans skapades sedan ett särskilt spår för allergiker och överkänsliga inför vaccination mot covid-19.

Sedan vaccinationerna inleddes har mottagningen bedömt tusentals remisser och ringt samtal till hundratals människor för att bedöma tidigare reaktioner. Endast ett fåtal har sedan behövt avstå vaccination.

Genom arbetet har mottagningen bidragit till att många rädda och oroliga patienter känt sig trygga med rådgivning och bedömning och därför valt att vaccinera sig mot covid-19.

Ett varmt grattis till hela gänget på Astma- och allergimottagningen. Ert arbete har verkligen gjort skillnad för tusentals patienter.