en bild
Kategorier för sidan Tandvård

Tandläkare från film och tv

Tandläkare verkar vara en mångfasetterad yrkeskår – i alla fall om man tittar på hur de gestaltas på film och tv. Här är sex ­kända tandläkar­karaktärer från populär­kulturen som vi minns.

  • Text Sanna Norlin
  • Foto Praktikertjänst

Alex Löfström

Alex från tv-serien och filmen Solsidan (2017) är godhjärtad men också konflikträdd och har enormt svårt att säga nej. Han har gått i sin bortgågne fars fotspår och har en egen tandläkarpraktik.

Perry Lyman

Sällan har väl en tandläkare varit mer filosofisk eller ödmjuk än Keanu Reeves doktor Perry i filmen Thumbsucker (2005). Livscoachande odontolog som tandreglerar den tumsugande huvudpersonen samtidigt som han delar ut livsråd och tankar om vuxenvärlden.

Christian Szell 

Lawrence Olivier är den nazistiske tandläkaren Christian Szell, Maratonmannen (1976), som använder sina tandkunskaper i ikonisk tortyrscen med Dustin Hoffman. Säg nyckelrepliken ”Is it safe?” i ett väntrum och patienterna kommer att börja darra.

P Sherman 

Några av barnfilmen Hitta Nemos (2003) mer tongivande nyckelscener utspelar sig på en tandläkarmottagning hos Dr P Sherman. Och det är tandläkarens brorsdotter Darla, en femårig galning i tandställning, som ska få Nemo som present efter sitt besök. 

Orin Scrivello 

Steve Martins tandläkare doktor Orin Scrivello, Little Shop of Horrors (1986), satte skräck i en hel generation efter musikalnumret ”The Dentist song” där han njutningsfullt och konsekvent plågar sina patienter med läskiga tänger och gigantiska sprutor.

Tim Whatley 

Ikoniske tandläkare doktor Whatley i ­Seinfeld, spelad av Bryan ”Breaking Bad” Cranston, som själv sniffar lustgas, tramsar med sköterskorna och hamnar i evig ­konflikt med Jerry om vad man kan skämta om. 

Herr Willy Wonka

Willy Wonkas, Kalle och Chokladfabriken (2005), pappa var tandläkaren som traumati­serade sin son med ­manisk tandreglering, så till den grad att Willy tillslut gör revolt och bestämmer sig för att ägna resten av sitt liv åt godis.