Kategorier för sidan Karriär

Praktikertjänst och Danakliniken finansierar ST-utbildning i parodontologi

Det är brist på specialistutbildade tandläkare i Sverige och konkurrensen om de få utbildningsplatser som finns är tuff. Danakliniken Specialisttandvård i Mörby utanför Stockholm tog därför saken i egna händer och valde att själva finansiera Natalie Stempas ST-utbildning i parodontologi.

  • Text Redaktionen

Danakliniken.jpg

Arbetsförmedlingen bedömer att det råder påtaglig brist på tandläkare och att möjligheterna till arbete är mycket goda på ett och fem års sikt, särskilt för specialisttandläkare. Även om det är en god arbetsmarknad för specialisttandläkare finns det få utbildningsplatser att söka varje år.

- Hos oss har ett antal specialister gått i pension och slutat det senaste året och fler står på tur. Det är svårt att hitta kompetens och specialister som kan hjälpa oss att hantera de upp emot 4 000 remisser som kommer in varje år, säger Gunnar Johannsen, specialist i parodontologi på Danakliniken.

Antalet specialisttandläkare har varit i princip oförändrat sedan början av 2000-talet, enligt Socialstyrelsens Nationella planeringsstöd. Under 2014 fanns det enligt planeringsstödet 885 specialisttandläkare, varav omkring 100 i parodontologi.

- Det är en stor utmaning för tandvården att det utbildas så få specialister. Även om vi har en generellt god tandhälsa, så är behovet stort, bland annat på grund av den stora migrationsvågen för några år sedan och att andelen äldre fortsätter att öka, förklarar Gunnar Johannsen, och fortsätter:

- För vår del kunde vi inte vänta på att hitta rätt person för jobbet och därför landade vi i att istället finansiera en ST-utbildning i parodontologi.

Det är Natalie Stempa som nu går den treåriga ST-utbildningen. Hon tog tandläkarexamen 2012 och arbetade därefter bland annat på Danakliniken som assistenttandläkare.

Hon är fast anställd sedan januari 2019 då hon startade sin specialistutbildning, där Gunnar Johannsen och Annelie Lengheden, även hon specialist i parodontologi, ansvarar för handledning och klinisk utbildning.

Parallellt läser Natalie Stempa teorin på Karolinska institutet i Huddinge och hon driver även ett forskningsprojekt om oral hälsa hos personer som genomgår könsbekräftande behandling, ett arbete som är en del av ST-utbildningen.

- Den här lösningen med en privatfinansierad ST-utbildning är ovanlig och jag är väldigt glad att Praktikertjänst och Danakliniken beslutat att ge mig den här möjligheten, säger Natalie Stempa, tandläkare på Danakliniken.

- Att rekrytera är svårt och för oss var det viktigt att hitta en person som vi tror kommer att bli en duktig specialist och som kan ha ett samarbete med övriga specialister på Danakliniken. Jag tror att den här lösningen var den bästa för oss, och något som jag tror fler kliniker skulle kunna ta efter, säger Gunnar Johannsen, och avslutar:

- Vi tar tillsammans fram terapiplan och diskuterar oss fram till olika behandlingsalternativ, ofta tillsammans med de andra specialisterna på kliniken. Det är klart att vi som handledare förlorar lite i behandlingstid, men i det hela är det ett rimligt pris som vi betalar för att säkra den parodontala framtiden på Danakliniken.

Blocks

Lediga tjänster

Praktikertjänst finns i 220 av landets 290 kommuner och flera av våra mottagningar söker nya medarbetare. Se vilka lediga tjänster vi har just nu.

Lediga tjänster