en bild
Kategorier för sidan Karriär

”För oss kändes det självklart att driva verksamhet i Praktikertjänst”

När Åsa Sebrén och Albin Altersved Sebrén beslutade att lämna Lidköping och starta egen verksamhet var Praktikertjänst det naturliga valet. ”Vi har utbildat oss till tandläkare för att arbeta med patienter och då känns det viktigt att själva styra arbetet, men samtidigt få stöd med ekonomi, personal och kvalitet,” säger Åsa Sebrén, tandläkare och verksamhetschef på Simrishamn Tandvård.

Albin Altersved Sebrén och Åsa Sebrén träffades när de pluggade till tandläkare i Malmö. Efter studierna jobbade båda varsitt år på Folktandvården; Albin i Malmö och Åsa i Vara utanför Lidköping.

- Efter Folktandvården fick jag möjligheten att starta ett eget kostnadsställe i Praktikertjänst, på Örnen Tandvård i Lidköping, men jag hade inget personalansvar. Några år senare började även Åsa på kliniken och vi fick prova på att arbeta ihop och det fungerade väldigt bra och vi trivdes verkligen, säger Albin Altersved Sebrén, tandläkare och verksamhetschef på Simrishamn Tandvård.

Men efter ett tag kände båda att något saknades. De växte i sina tandläkarroller och ville ha mer ansvar. Samtidigt ville Åsa komma närmare familjen i Skåne.

- Vi kände båda två att vi ville bestämma mer själva kring hur vi jobbade och vi började fundera på att starta något eget. Då kändes Skåne som ett bra alternativ eftersom vi pluggade i Malmö och jag har min familj där, förklara Åsa Sebrén.

De kontaktade en rekryterare på Praktikertjänst för att lyssna om möjligheter att driva verksamhet i Skåne och fick svar att det var en del pensionsavgångar på gång i Simrishamn.

- Det var två enmanskliniker som var aktuella och vi nappade ganska direkt. Vi beslutade att köra och flytta till Ystad, säger Åsa Sebrén.

De två klinikerna slogs samman till Simrishamn Tandvård, men ingen av lokalerna var riktigt ändamålsenlig för Albins och Åsas vision. Snart beslutade de att ta över Sparbanken Skånes lokaler på Strömmens strädde 18. Efter ett par månader i en av de tidigare klinikerna öppnade man i nyrenoverade och mer lämpliga lokaler.

- Vi behövde inte hålla igen alls kring de nya lokalerna utan har kunnat välja fritt hur vi vill arbeta och hur det ska se ut. Det är ljust och fint och handikappanpassat, säger Albin Altersved Sebrén.

Sedan start har patienterna strömmat till och just nu är man återhållsamma med att ta emot nya revisionspatienter. Men målet på sikt är att utöka verksamheten.

- Vi har två barn hemma och har inte kunnat jobba för full kapacitet än, men i takt med att de blir äldre hoppas vi kunna växla upp. Behovet av tandvård är stort i Simrishamn och vi hoppas dessutom kunna rekrytera en till tandläkare på sikt, säger Åsa Sebrén, och lägger till:

- Det har verkligen fungerat bra med föräldraledigheten och det har varit fantastiskt att kunna vara föräldralediga trots att vi ansvarar för en verksamhet. Sedan har vi också fått riktigt bra stöd kring förhandlingar och olika fastighetsfrågor. Det här är vårt livsprojekt och det har såklart varit en process att ta över efter någon annan, men tack vare allt stöd har det känts väldigt tryggt.