Kategorier för sidan Karriär
Taggar för sidan Ledarskap utbildning kurs

Konsten att leda en komplex verksamhet

Att vara verksamhetschef och samtidigt jobba kliniskt kan vara en svår uppgift som kräver en ny typ av ledarskap. Sedan Joakim Matsson tog över som ansvarig för ledarutvecklingen på Praktikertjänst har utvecklingsprogrammen fått en tydligare inriktning inom både chefs- och ledarskap.

  • Text Redaktionen

AdobeStock_174178505.jpegFör många praktiker erbjuder Praktikertjänst en unik möjlighet att äntligen få driva och utveckla sin egen verksamhet, i linje med sin passion. Men det kan också innebära att man plötsligt har ansvar över 20 anställda samtidigt som man vill fortsätta jobba kliniskt och möta patienter. Det är lätt att bli splittrad och inte räcka till när man både ska vara en slipad chef och samtidigt en trovärdig ledare.

Men vad är egentligen skillnaden mellan chefskap och ledarskap när det gäller utbildning?

– Chef är en position som handlar om att uppfylla organisationsmål, säger Joakim Matsson. Rollen innefattar att ha koll på ekonomi, administration, arbetsmiljö, kvalitet, juridik – allt det formella. Ledarskap är något du utövar varje gång du försöker påverka en människa i en viss riktning. Ledarskap bygger på tillitsfulla relationer.

Under de två år som Joakim har varit ansvarig har utbildningsinnehåll bytts ut och nya utbildningar skapats – allt för att tillföra maximalt värde till delägarna och deras verksamheter.

– Vi behövde skapa korta, intensiva och lättillgängliga utbildningar för att göre det möjligt för fler att delta. Därför skapades Att Leda Verksamhet som är en ren chefskurs på två dagar, samt Intensivkurs Ledarskap som är en tvådagars grundutbildning, en ”körkortskurs”, för ledare. Dessa två utbildningar erbjuds till alla och ingår nu även i onboardingen av våra nya delägare.

Djupdykning i huvudvärk

Praktikertjänsts ledarskapsutbildning Modernt Ledarskap var från början en blandning mellan chefs- och ledarskapsutbildning men är nu helt omgjord till att vare ett ledarutvecklingsprogram.

Modernt Ledarskap bygger på tre moduler: Led dig själv, Led andra och Led verksamhet. Grupperna består av cirka tio personer. Målsättningen är att skapa varaktig förflyttning hos deltagarna och verklig utveckling ute i deltagarens verksamhet.

– När vi är trygga i att leda oss själva och andra så kan vi fokusera på uppdraget, att leda verksamheten. I sin enkelhet kan du ställa dig själv frågan; Vad har jag för huvudvärk i min verksamhet? Vad är det som hindrar oss från att nå vår fulla potential?

Efter att deltagarna identifierat ”huvudvärken” är det dags att bena ut vad problemen beror på.

– Handlar det om problem i produktionsapparaten? Handlar det om att kulturen på arbetsplatsen inte är vad den borde? Handlar det om enskilda medarbetares bristande kompetens eller motivation? Ofta är anledningen till huvudvärken en kombination av dessa. Ledarskap handlar om att kunna bena ut problem och sen vara modig nog att ta tag i det som behöver göras. En utmanande tanke kan vara; tänk om alla problem som är återkommande problem i vår verksamhet, är återkommande därför att vi inte tagit i problemet på rätt sätt?

Joakim Matsson sticker inte under stol med att det kan vara en utmanande övning, särskilt när man kommer till den tuffaste frågan av dem alla:

– Vilken roll har du själv i att det har blivit som det är nu? Mitt tips är att vara nyfiken på dig själv och kontinuerligt utmana dig och dina egna tankemodeller. Nyckeln till din ledarförmåga sitter i din egen grundtrygghet.

Blocks

Spontanansökan

Vill du styra över din tid? Hos oss får du mer frihet, större inflytande, ansvar och möjlighet att växa. Är du intresserad? Skicka in en spontanansökan redan idag!

Läs mer