Extern bild

Praktikertjänst tecknar ramavtal med Livanda om internetbaserad KBT

Publicerad:

Vårdbolaget Praktikertjänst har tecknat ramavtal med Livanda om att erbjuda koncernens mottagningar internetbaserad KBT för patienter med psykisk ohälsa i primärvården. På sikt är förhoppningen att metoden ska implementeras i den digitala vårdtjänsten Praktikertjänst24.

Kognitiv beteendeterapi, KBT, över internet är ett behandlarstöd i självhjälpsformat där patienten tar del av skrivna instruktioner och själv – med stöd av psykolog eller psykoterapeut – genomför behandlingen kombinerat med regelbundna självskattningar.

Metoden har funnits länge och en utvärdering som publicerades i Läkartidningen i januari 2017 visade signifikant hållbara förbättringar vid depression, paniksyndrom och socialt ångestsyndrom. Resultaten visade även att metoden är jämförbar med mottagningsbehandlingar.

- Att behandla patienter via webben är ett viktigt komplement till traditionella mottagningsbesök och att erbjuda internetterapi är ett led i att möjliggöra att fler patienter får tillgång till psykologisk behandling. Metoden är dessutom kliniskt effektivt och underlättar monitorering, säger Anna Warensjö, leg. psykolog och leg. psykoterapeut på Ekerö vårdcentral, som ingår i Praktikertjänst, och fortsätter:

- KBT över internet är något som allt fler patienter och mottagningar efterfrågar. Samtidigt är metoden inte för alla. Den riktar sig huvudsakligen till patienter som har lätt till måttlig psykisk ohälsa, har en tydlig diagnos och som är motiverade att genomgå en KBT-behandling.

På sikt är förhoppningen att tjänsten ska implementeras i Praktikertjänsts egenutvecklade digitala vårdtjänst Praktikertjänst24.

- Vi testar löpande olika digitala tjänster som kan bidra till bättre vård och bättre arbetsprocesser. Vi följer upp resultaten och genom den digitala plattformen Praktikertjänst24 kan vi implementera de processer som fungerar bäst. Förhoppningen är att kontinuerligt bredda utbudet inom Praktikertjänst24, säger Maria Ardstål, digitaliseringschef på Praktikertjänst.

Om Livanda

Livanda startades av en grupp psykologer som under flera år arbetat med att ta fram och utvärdera självhjälpsprogram baserade på KBT för att ge patienter bättre hälsa och livskvalitet. Livanda har forskningssamarbeten med bland annat Uppsala universitet, Region Gävleborg och Region Västmanland.

För ytterligare information, kontakta gärna:

Erik Magni, presschef, Praktikertjänst, e-post: erik.magni@ptj.se, tel: 0703-26 50 98

Tillbaka

Blocks