Extern bild

Praktikertjänsts miljöprojekt Hg-rid-LIFE är nominerat till EU-pris

Publicerad:

Praktikertjänsts miljöprojekt Hg-rid är nominerat som ett av de bästa LIFE-projekten under 2020 av EU-kommissionen. Syftet med projektet är att minska utsläppen av kvicksilver från tandvårdsmottagningar. Fram till och med den 2 juni går det att rösta på Praktikertjänst i kategorin LIFE Citizens’ Prize.

EU-kommissionen har i deras årliga miljötävling nominerat Praktikertjänsts miljöprojekt Hg-rid till ett av de bästa LIFE-projekten för år 2020. Kortfattat går Hg-rid-projektet ut på att minska utsläppen av kvicksilver på Praktikertjänst tandvårdsmottagningar. De som nominerats av EU-kommissionen anses vara de mest innovativa, inspirerande och effektiva LIFE-projekten av de 129 projekt som avslutades under 2020.

- Att Praktikertjänst miljöprojekt Hg-rid lyfts fram som en av de bästa LIFE-projekten under 2020 visar att vårt systematiska arbete med hållbarhet ger resultat. De senaste åren har vi arbetat målinriktat med att minska utsläppen av kvicksilver på våra tandvårdsmottagningar och det känns riktigt kul att detta uppmärksammas och kan inspirera andra, säger Carina Olson VD på Praktikertjänst.

Vinnare kommer att utses av en jury i tre olika kategorier (Natur, Miljö, Klimat). Hg-rid är ett av fem nominerade projekt i kategorin Miljö och det enda svenska projektet som har kommit till final i tävlingen.

Förutom att Praktikertjänst har chansen att ta hem ett pris i kategorin Miljö, finns det även ett pris där vinnaren utses av allmänheten, LIFE Citizens’ Prize. Alla som vill kan vara med och rösta på Hg-rid fram till den 2 juni. Vinnarna kommer att tillkännages den 2 juni under EU:s stora miljökonferens Green Week.

Vill du vara med och rösta?
Här kan du rösta på Praktikertjänst i LIFE Citizens’ Prize. https://www.lifeawards.eu/voting/?lp=92

Om HG-rid LIFE
Hg-rid-LIFE har drivits av Praktikertjänst under åren 2016-2019 i samverkan med Sweden Recycling, som hanterar farligt avfall från tandvården, och IVL Svenska Miljöinstitutet. Syftet med projektet är att minimera tandvårdens utsläpp av kvicksilver från dentalt amalgam samt att sprida goda exempel till övriga EU-länder, t ex om saneringsmetoder. Att sanera avloppsrör från kvicksilver är ett enkelt och effektivt sätt att omhänderta miljöfarligt kvicksilver, men är inte vanligt förekommande utanför Sverige. En annan del i projektet är ett kostnadsfritt webbverktyg som samlar kunskap och goda exempel. Ta del av projektet här: www.hg-rid.eu

För ytterligare information, kontakta gärna:
Praktikertjänsts pressjour: press@ptj.se , 010-128 36 66

Tillbaka

Blocks