Extern bild

Praktikertjänst säger upp vårdavtal för specialiserad allergologi i Stockholm

Publicerad:

Praktikertjänst har sagt upp vårdavtalet för vårdval specialiserad allergologi i Region Stockholm. Bakgrunden är att regionen avser att ta över specialiserad allergologi i egen regi. Beslutet innebär att Astma- och allergimottagningen på Kungsholmen (tidigare vid S:t Göran) stänger senast den 15 juni. – Vi har haft dialog med regionen och de har valt en annan väg än den vi hoppats på, säger Praktikertjänsts chefsläkare Sara Banegas.

I ett tjänsteutlåtande inför ett sammanträde i hälso- och sjukvårdsnämnden den 19 december rekommenderar hälso- och sjukvårdsförvaltningen att vårdval specialiserad allergologi ska avvecklas. All vård ska tas över av regionens två egna verksamheter – en vid Södersjukhuset och en vid Karolinska universitetssjukhuset – senast den 1 januari 2026.

- Vi har haft en lång dialog med Region Stockholm kring vårdvalet och haft förhoppningar om att kunna fortsätta driva verksamheten genom exempelvis upphandling. Därför flyttade verksamheten för bara sex månader sedan till nyrenoverade och specialanpassade lokaler. Men trots att framtiden kändes ljus har regionen nu valt en annan väg framåt, och det beklagar jag, säger Sara Banegas, och fortsätter:

- Beslutet att avveckla vårdvalet och successivt föra över alla patienter till regionens två egna verksamheter innebär att vi tvingas säga upp vårdavtalet. Det är ett tufft beslut för oss och ett tungt besked för våra medarbetare, men ytterst för Stockholms alla patienter som behöver vård för sina besvär och nu förlorar Stockholms största allergimottagning som fungerat kontinuerligt i 25 år.

De två vårdvalsmottagningarna tar idag emot omkring 11 000 patientbesök årligen, varav cirka 8 000 sker på Astma- och allergimottagningen. Närmare 400 patienter på mottagningen är under behandling med immunoterapi.

- Det senaste årets diskussioner har varit som en berg- och dalbana. Vi har blivit lovade olika former av lösningar och fått upp hoppet och därför fortsatt att driva verksamheten. Men genom tjänsteutlåtandet har vi nått vägs ände och ser inte någon möjlighet att driva verksamheten vidare under en övergångsperiod på hela två år eftersom det helt saknas övergångsfinansiering, säger Victoria Strand, specialist i allergologi och en av grundarna till Astma- och allergimottagningen.

Verksamheten har också varit en välfungerande utbildningsmottagning och utbildat två ”egna” specialister samt erbjudit sidoutbildningstjänstgöring för flera ST-läkare på både Södersjukhuset och Karolinska sjukhuset.

- Förändringarna är ett hårt slag mot allergisjukvården i Stockholm. Bristen på specialister i allergologi är välkänd och i nuläget finns endast elva i regionen. Dessutom går tillsatta utbildningsplatser för specialistläkare inte att fylla. Att då besluta att avveckla vårdvalet, dessutom utan en konsekvensanalys för utbildningen, är orimligt, säger Victoria Strand.

Region Stockholm räknar med en majoritet av patienterna ska tas omhand av de egna mottagningarna, medan andra ska flyttas till den redan hårt pressade primärvården.

- Regionen räknar med att många patienter kan byta behandlingsmetod för sin allergi, och därmed skulle antalet patientbesök minska. Men hur det ska gå till eller om det ens är möjligt finns det inte redovisningar kring. Det är mycket olyckligt och riskerar att drabba tusentals patienter, konstaterar Victoria Strand.

Vårdavtalet sades upp den 15 december och uppsägningstiden löper under sex månader. Praktikertjänst räknar med att verksamheten stänger senast per den 15 juni 2024. Totalt berörs sju medarbetare av beslutet.

För ytterligare information, kontakta gärna:

Praktikertjänsts pressjour, tel: 010-128 36 66, e-post: press@ptj.se

Om Astma- och allergimottagningen

Astma- och allergimottagningen grundades av allergologerna Eva Östling-Kulling och Victoria Strand och har drivits inom Praktikertjänst sedan 1998. Verksamheten är idag en av fyra allergimottagningar i Stockholm och har som verksamhetsidé att utföra astma- och allergiutredningar och behandlingar av hög kvalitet genom moderna och vetenskapligt tillförlitliga undersöknings- och testmetoder.

Tillbaka

Blocks