Extern bild

Fredrik Herdinius på Primapraktiken utsedd till Årets handledare av SYLF Västra Götaland

Publicerad:

Fredrik Herdinius, distriktsläkare på Primapraktiken i Trollhättan, har utsetts till Årets handledare av Sveriges yngre läkares förening Västra Götaland med motiveringen att han är ”en engagerad handledare och stöttande kraft som brinner för utbildning av ST-läkare.”

Varje år delar Sveriges yngre läkares förening, SYLF, ut ett vandringspris till Årets handledare. Priset – som delas ut i sju regioner samt på nationell nivå – tilldelas en klinisk handledare på utbildningen som utmärkt sig lite extra.

Det är studenterna själva som skickar in nomineringar och därefter utser lokalstyrelserna en vinnare, och av dessa utses sedan även en nationell vinnare.

Utmärkelsen i Västra Götaland har i år tilldelats Fredrik Herdinius, specialist i allmänmedicin och specialist i internmedicin samt legitimerad sjuksköterska, på Primapraktiken i Trollhättan där han arbetat sedan 2014.

- Jag vill rikta ett varmt grattis till Fredrik Herdinius och alla studenter och patienter som får möjlighet att ta del av hans energi, engagemang och entusiasm för en god primärvård och för utbildning och lärande, säger Tomas Everitt, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef på Primapraktiken.

- Det är såklart otroligt hedrande att tilldelas det här priset, och jag känner mig lite överrumplad, men såklart också stolt och glad över att vara ett positivt exempel, säger Fredrik Herdinius, och fortsätter:

- Jag trivs väldigt bra med att handleda och dela med mig av mina erfarenheter. Rekrytering och utbildning av nya läkare i allmänmedicin är helt avgörande för framtidens hälso- och sjukvård, och att få möjlighet att visa bredden i primärvården är väldigt viktigt för att locka fler till yrket.

Fredrik Herdinius tilldelas utmärkelsen Årets handledare med motiveringen:

”Fredrik Herdinius är en engagerad handledare och stöttande kraft som brinner för utbildning av ST-läkare.

Hans handledarskap präglas av ett starkt intresse för ST-läkarens personliga utveckling med noggrann uppföljning och utvärdering av ST-läkaren. Han anpassar aktivt svårighetsgraden efter ST-läkares individuella behov, erbjuder extra stöttning då det behövs och ökar utmaningen allt efter tillfälle och omständighet.

I sin holistiska syn på handledarskapet har Fredrik Herdinius en lyhördhet och förståelse för utmaningar kopplade till yrket och erbjuder stöttning och stöd i aspekter även utanför själva läkarrollen i syfte att lära ST-läkaren att hantera professionen på ett sätt som är hållbart över tid.

Fredrik Herdinius har som handlare en prestigelös hållning och delar generöst egna lärdomar i sin vilja att ST-läkaren ska bli så skicklig som möjligt. Hans djupa medicinska kunskap, grundad i tre specialiteteter, varvas återkommande med etiska diskussioner och mjuka värden kopplade till patientmöten.

Fredrik Herdinius har med stort engagemang, kunskap och fingertoppskänsla skapat en välbalanserad lärmiljö som är både utmanande och lustfylld. Hans ödmjukhet och stora skicklighet i yrket utgör en fantastisk målbild som får mig att vilja bli en bättre läkare.”

För ytterligare frågor, kontakta gärna:

Praktikertjänsts pressjour, tel: 010-128 36 66, e-post: press@ptj.se

Tillbaka

Blocks