Extern bild

Debattartikel – ”Att spara in på rehabilitering är kontraproduktivt”

Publicerad:

Västra Götalandsregionens sparpaket riskerar att minska tillgången på rehabilitering, det skriver branschorganisationen Primör Rehab och Praktikertjänst i en gemensam debattartikel i Dagens Medicin.

Kommuner och regioner i hela Sverige går på knä och Västra Götalandsregionen är inget undantag. Under 2023 beräknas regionen gå back med 2,7 miljarder kronor. Nu väntar tuffa sparåtgärder. Åtgärder som riskerar att minska tillgången till rehabilitering och som går helt på tvärs med omställningen till en god och nära vård.

Primärvården är sedan halvårsskiftet 2021 basen i den svenska hälso- och sjukvården. Det säger i alla fall hälso- och sjukvårdslagen. Men i praktiken har mycket lite hänt.

I Vårdanalys rapport Ordnat för omställning konstateras att arbetet hittills bedrivits på strategisk nivå utan synlig effekt i verksamheterna. Och i Socialstyrelsens rapport Uppföljningen av omställningen till en mer nära vård 2022 framgår att myndigheten inte ser några stora förändringar när det gäller hur mycket regionerna satsar på primärvården.

Kort sagt: det saknas resurser för att klara uppdraget och för att driva det utvecklingsarbete som omställningen kräver.

I mitten av augusti presenterades ett förslag med besparingsåtgärder för Västra Götalandsregionens rehabverksamheter. Av förslaget – som ska klubbas den 27 september – framgår att regionen avser att sänka ersättningen för förstagångsbesök och ersättningen för digitala kontakter med hela 20 procent. Samtidigt sätter man ett nytt besökstak på fyra istället för sex besök och indexuppräkningen landar på 3 procent eller lägre, trots rekordinflation.

Regionens sjukhusverksamhet går med enorma underskott. Under 2022 landade den totala förlusten på 768 miljoner kronor. Och detta år ser ut att bli ännu värre. Enligt P4 Göteborg gick Sahlgrenska universitetssjukhuset back med 329 miljoner kronor under årets tre första månader och om trenden inte bryts väntas ett underskott på hela 1,4 miljarder kronor 2023.

Att regionen i detta svåra ekonomiska läge drar åt svångremmen kan låta rimligt, men att spara in på rehab är kontraproduktivt. Primärvården är väsentligt mycket mer kostnadseffektiv än vården på akutsjukhus och de aviserade besparingarna på rehabverksamheterna riskerar att ytterligare förvärra en redan pressad situation.

Resultatet riskerar att bli minskad tillgänglighet och växande vårdköer, något som särskilt påverkar patienter med kroniska sjukdomar.

Att spara in på rehabverksamheterna i regionen är kortsiktigt och rimmar illa både med hälso- och sjukvårdslagen och regionens egna styrdokument. För att möta det växande vårdbehovet, och skapa en bättre hälsa i befolkningen, är en mer nära vård nödvändig. Dit når vi inte genom regionens aviserade besparingar.

Anneli Virenhem, ordförande branschorganisationen Primör Rehab

Sara Banegas, chefsläkare, Praktikertjänst

Mathias Björkman, verksamhetschef, Prima Fysiocenter, Praktikertjänst

Texten publicerades ursprungligen i Dagens Medicin den 22 september.

Tillbaka

Blocks