Extern bild

Praktikertjänsts remissvar på utredningen ”Ökad kontroll över tandvårdssektorn”

Publicerad:

Praktikertjänst har lämnat in remissvar på utredningen ”Ökad kontroll över tandvårdssektorn” (SOU 2023:82) och är positiva till flera av förslagen, men ser också risker kring exempelvis ökad administration. Det är centralt att tandvårdsstödet inte missbrukas och att kriminella och oseriösa aktörer förhindras från att bedriva tandvårdsverksamhet.

I juli 2022 tillsatte regeringen den särskilde utredaren Martin Färnsten för att se över frågan om stärkt tillgång till tandvård för våldsutsatta samt lämna förslag som bidrar till ökad kontroll över tandvårdssektorn.

I december i fjol lämnade Martin Färnsten över delbetänkandet ”Ökad kontroll över tandvårdssektorn” till socialminister Jakob Forssmed (KD) och i mitten av april i år löpte svarstiden för remisser ut.

Syftet med utredningen har varit att lämna förslag om hur man kan komma till rätta med hur oseriösa aktörer missbrukar det statliga tandvårdsstödet.

- Utredningen har haft ett viktigt och omfattande uppdrag och vi välkomnar alla förslag som syftar till att vässa patientsäkerheten, öka förtroendet för tandvården och förhindra att oseriösa aktörer kan bedriva tandvårdsverksamhet, säger Praktikertjänsts chefstandläkare Anders Jonsson.

Praktikertjänst ser positivt på utredningens förslag, bland annat om att införa tillståndsplikt i tandvården. Samtidigt behövs effektiv handläggningstid och rimliga övergångsregler.

- Det behöver gå snabbt för en verksamhet att få sitt tillstånd godkänt. Annars finns det risk att utbudet av tandvård påverkas negativt, säger Anders Jonsson och fortsätter:

- Det är också viktigt att utformningen av nya krav medför så lite merarbete som möjligt för vårdgivarna. Administration och rapportering tar redan idag mycket tid från tandvårdens medarbetare, vilket gör att det blir mindre tid över för de som tandvården finns till för – patienterna.

Praktikertjänst konstaterar också att nya krav som införs måste behandla alla utförare lika, oavsett driftsform. Konkurrensneutralitet är en förutsättning för en välfungerande tandvård.

För ytterligare information, kontakta gärna:

Praktikertjänsts pressjour, tel: 010-128 36 66, e-post: press@ptj.se

Tillbaka

Blocks