Extern bild

Praktikertjänsts vd Carola Lemne utsedd till ny vd för Svenskt Näringsliv

Publicerad:

Nedanstående pressmeddelande har just gått ut från Svenskt Näringsliv. 

Carola Lemne ny vd i Svenskt Näringsliv

Svenskt Näringslivs styrelse beslutade idag enhälligt att utse nuvarande Praktikertjänsts vd och koncernchef Carola Lemne till ny vd i Svenskt Näringsliv.

Carola Lemne har haft flera ledande positioner i den globalt inriktade industrin, bland annat Pharmacia & Upjohn och Schering Plough. Hon har också under sju år varit vd för Danderyds sjukhus. Sedan 2008 är hon vd för Praktikertjänst med 9 000 anställda. Hon är dessutom ordförande för Uppsala universitet och sitter bland annat i styrelsen för Investor och Getinge liksom i Svenskt Näringslivs styrelse och arbetsutskott. Carola Lemne är utbildad läkare och medicine doktor.

– Jag är oerhört glad och nöjd över att vi kunnat rekrytera en person med en sådan bredd och erfarenhet från både industrin och tjänstesektorn som Carola, säger Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup.

– Carola Lemne har en gedigen forskarbakgrund och imponerande karriär inom både det privata näringslivet och offentlig sektor. Hon har också ett mycket brett kontaktnät inom båda dessa sfärer liksom inom politiken. Jag känner henne som en mycket varm och social människa, men också som tuff och orädd.

– Carola är också en erkänt duktig chef och ledare, med förmåga att entusiasmera och inspirera andra. Hon kommer att bli en bra och värdig efterträdare till Urban Bäckström, säger Jens Spendrup.

– Det känns roligt, men också ansvarsfullt, att få förtroendet att leda Svenskt Näringsliv. Jag brinner för Sverige. Därför är det så viktigt med ett starkt och livskraftigt näringsliv, säger Carola Lemne.

Hon tillträder senast i samband med Praktikertjänst stämma den 9 maj. Urban Bäckström, som tidigare meddelat att han kommer lämna Svenskt Näringsliv, fortsätter som vd fram till dess.

Anders Jonsson, styresleordförande för Praktikertjänst kommenterar utnämningen av Carola Lemne till ny vd för Svenskt Näringsliv:

– Först och främst vill jag gratulera Carola till detta utomordentligt viktiga uppdrag. Det är naturligtvis tråkigt för Praktikertjänst att vi förlorar en så tongivande person som Carola, samtidigt som det är bra för Svenskt Näringsliv och för Sverige att få en vd som Carola. En stark opinionsbildare för det svenska näringslivet är nödvändigt då förändringen från industriproduktion till tjänsteproduktion går allt snabbare.

– Med eftertryck vill jag säga att det är mycket glädjande att Svenskt Näringsliv då vill satsa på ny vd som kommer från tjänstesektorn och som, förutom sin breda erfarenhet från både offentlig och privat verksamhet inom både industri och life–science, har en gedigen kunskap och erfarenhet från två för Sverige så betydelsefulla områden som Hälso- och sjukvård och Tandvård.

Styrelsen kommer nu att påbörja rekryteringen av ny vd. Carola har varit hos oss i Praktikertjänst i sex år i februari, vilket är i linje med hur länge tidigare vd:ar innehaft rollen. Styrelsen har utsett en rekryteringsgrupp för att hantera rekryteringsprocessen tillsammans med rekryteringsfirman Amrop
International.

Carola kommer att frånträda sin roll i samband med årsstämman fredag den 9 maj 2014.

Har ni några frågor är ni välkomna att höra av er till styrelseordförande Anders Jonsson på tfn 070-624 96 50 eller personal- och kommunikationsdirektör Björn Persson 070-789 39 05.



Tillbaka

Blocks