en bild

BB Sophia har beredskap för både neonatal- och intensivvård

Publicerad:

Den 30/12 kunde vi återigen läsa felaktigheter om BB Sophia i Dagens Nyheter. I artikeln skriver Mia Tottmar bland annat att BB Sophia saknar resurser för neonatal- och intensivvård. Det stämmer inte.

BB Sophia har beredskap att ta emot mycket sjuka barn som behöver intensivvård. Det finns såväl akutrum i anslutning till operations- och förlossningsrum som en komplett utrustad neonatalavdelning. Vi har samarbetsavtal med Karolinska universitetssjukhuset och Sachsska Barnsjukhuset på Södersjukhuset, dit barn kan överföras under trygga förhållanden om mer avancerad vård skulle behövas.

I anslutning till operationsenheten finns en högteknologiskt utrustad och bemannad uppvakningsavdelning med dygnet runt beredskap för akut intensivvård. Även här finns samarbetsavtal med Karolinska för högspecialiserad intensivvård om sådan är nödvändig. Dessa situationer är ovanliga, men vår beredskap är mycket hög.

Det är olyckligt att Dagens Nyheter orsakar en onödig och obefogad oro hos gravida kvinnor, deras partners och anhöriga genom att sprida uppenbara faktafel om BB Sophia.

BB Sophia kommer så snart som möjligt att söka auktorisation för tilläggsuppdrag att omhänderta förlossningar från vecka 32. Vi har full kapacitet för att ta emot dessa barn och vår vårdfilosofi är en obruten samvård där separation av barn och föräldrar undviks. Dessutom behövs ett tillskott av såväl förlossnings- som neonatala vårdplatser i Stockholm.

Tillbaka

Blocks