Extern bild

Praktikertjänst N.Ä.R.A. nominerade till Årets välfärdsförnyare på Stora samhällsgalan

Publicerad:

Praktikertjänst N.Ä.R.A. – ett dotterbolag inom Praktikertjänstkoncernen – är med applikationen Stelpa en av tre finalister till Årets välfärdsförnyare, ett pris som delas ut på Stora samhällsgalan. Stelpa är en applikation för läsplattor som gör patienten mer delaktig i vården och dessutom effektiviserar processer vilket frigör mer tid för patientarbete.

Bakom Stora samhällsgalan står tidskriften Dagens Samhälle och priset delas ut till en verksamhet eller ett arbetssätt som förnyat förskola, skola, vård eller omsorg. De inskickade bidragen har i år bland annat kommit från kommuner, landsting, företag och organisationer och årets tre finalister har sållats ut bland 30 inskickade bidrag.

- Det är fantastiskt roligt att det här viktiga projektet uppmärksammas. Hälso- och sjukvården behöver vässa arbetssätt och processer och där spelar ny digital teknik en viktig roll för att förbättra såväl vården och patientsäkerheten som effektiviteten, säger Elisabeth Norén, utvecklingschef samt läkare och verksamhetschef Geriatrik, Praktikertjänst N.Ä.R.A.

Stelpa – som står för Smart Teknik Lyfter Patientarbetet och som utvecklats tillsammans med IT-bolaget Strikersoft – är ett medarbetarinitiativ som började utvecklas efter att Praktikertjänst N.Ä.R.A. startat ett nytt team inom avancerad hemsjukvård 2014. Det fanns intresse av att pröva hur ny teknik skulle kunna användas i arbetet, eftersom det läggs mycket tid på journalföring, ofta genom föråldrad teknik.

- Genom applikationen blir det ett mer strukturerat samtal med patienten eftersom man inte kan sväva iväg och prata om andra saker. Reaktionen från våra patienter är positiv och vi märker att de tycker att det är roligt att använda läsplattan. Patienterna blir mer intresserade och mer lyhörda och de vet vad som står i deras journal, säger Linda Vogt, sjuksköterska på Praktikertjänst N.Ä.R.A. som varit med och utvecklat Stelpa.

Stelpa var ursprungligen utformat för hemsjukvården, men intresset inom organisationen har ökat och Stelpa kommer nu även att införas i slutenvården. Projektet har sökt också sökt finansiering för att översätta systemet till fler språk för att bättre hjälpa patienter med annat modersmål än svenska.

- Vi arbetar nu med att koppla ihop Stelpa med andra IT-lösningar för att uppnå synergier och målet är att applikationen kan bli en viktig pusselbit i vården om några år. Vi vill gärna vara med och bidra med en mer användarvänlig teknik som ser till både patientens behov av delaktighet och medarbetarnas behov av användarvänligt IT-stöd, säger Elisabeth Norén.

Utöver Praktikertjänst N.Ä.R.A. är Bräcke Diakoni och Nyköpings kommun nominerade till Årets välfärdsförnyare. Priset delas ut på Stora samhällsgalan i Stockholm den 10 maj.

För ytterligare information, kontakta gärna:
Elisabeth Norén, allmänläkare och verksamhetschef i geriatrik vid Praktikertjänst N.Ä.R.A, tel: 08-586 210 34, e-post: elisabeth.noren@ptj.se

Erik Magni, presschef, Praktikertjänst, tel: 0703-26 50 98, e-post: erik.magni@ptj.se

Tillbaka

Blocks