Extern bild

Eva Persson Fondak får forskningsbidrag – ska undersöka sjuksköterskors erfarenheter av digital teknik

Publicerad:

Sjuksköterskan Eva Persson Fondak vid Praktikertjänst N.Ä.R.A. i Södertälje har tilldelats forskningspengar från Praktikertjänst. Hon ska undersöka sjuksköterskors erfarenheter av att använda digital teknik inom ASIH, och fokus är läsplatteapplikationen Stelpa, som gör patienten mer delaktig i vården

Stelpa – som står för Smart Teknik Lyfter Patientarbetet och som utvecklats tillsammans med IT-bolaget Strikersoft – är en prisbelönt applikation för läsplattor som gör patienten mer delaktig i vården och som dessutom effektiviserar processer och frigör mer tid för patientarbete. Applikationen började att testas inom Praktikertjänst N.Ä.R.A. under 2016 och rullas nu ut i stora delar av ASIH-verksamheten.

- Jag har länge planerat för min masteruppsats vid Ersta Sköndal och hade egentligen bestämt ett annat ämne än digital teknik, men när jag stötte på Stelpa via mitt arbete kände jag direkt att det var något jag ville skriva om. Dessutom finns det såvitt jag vet ingen forskning som handlar om hur sjuksköterskor använder digital teknik inom ASIH, säger Eva Persson Fondak, sjuksköterska vid Praktikertjänst N.Ä.R.A.s verksamhet i Södertälje.

Genom forskningsbidraget kommer Eva Persson Fondak att nu kunna påbörja masteruppsatsen och avser att under nästa år genomföra åtminstone sju olika fokusgruppsintervjuer i Stockholmsområdet.

- Den digitala utvecklingen är spännande och går snabbt framåt. Därför tror jag att det är viktigt att kunna stanna upp och ställa viktiga frågor om hur olika lösningar egentligen fungerar i praktiken, säger Eva Persson Fondak.

Eva Persson Fondak siktar på att ha masteruppsatsen färdig under 2019 och att under 2020 publicera en engelskspråkig version i en vetenskaplig tidskrift.

För ytterligare information, kontakta gärna:

Erik Magni, presschef, Praktikertjänst, e-post: erik.magni@ptj.se, tel: 0703-26 50 98

Tillbaka

Blocks