Tandvård för barn och unga

Det bra att tidigt vänja barn vid tandborstning och precis som för vuxna ska tänderna borstas varje dag. Ett bra tips är att när den första eller andra mjölktanden kommer fram i munnen är det dags att börja borsta.

Tandvård för barn och unga

Barn och tänder

Rutinen som fungerar för tandborstning

Borsta tänderna i 2 minuter, 2 gånger per dag, med 2 centimeter tandkräm
Ladda fler artiklar
Det är viktigt att etablera tandborstningen tidigt hos barn – att göra det till något helt naturligt. Barn brukar gärna vilja borsta sina tänder själva, vilket givetvis ska uppmuntras, men det kan vara svårt för barn att komma åt överallt. Främst brukar det vara baksidan av tänderna och tänderna längst bak i munnen. Därför är det bra om en vuxen hjälper till. En bra tumregel är att barn behöver hjälp att borsta tänderna tills de är cirka 11 år gamla för att undvika karies.

Det bra att tidigt vänja barn vid tandborstning och precis som för vuxna ska tänderna borstas varje dag. Ett bra tips är att när den första eller andra mjölktanden kommer fram i munnen är det dags att börja borsta. Det viktiga är inte i första hand att göra rent, utan att vänja barnet vid regelbunden tandborstning. Använd en mjuk tandborste för att det ska vara lätt att nå alla tänder, och för att tandkött och tänder inte ska ta skada. När fler tänder dyker upp i barnets mun hjälper du lättast till genom att placera dig snett bakom, i samma höjd som barnet.

Borsta med små gnuggrörelser så att tänder och tandkött inte tar skada och försök att borsta lite på varje tand. Till att börja med kan du vänta med tandkrämen, den är lämpligt att börja använda från det att kindtänderna kommer upp. Om barnet tycker att smaken är för stark finns mildare barntandkräm som alternativ. Barnets lillfingernagel är ett bra mått på hur mycket tandkräm du behöver använda, men glöm inte att låta storleken på klicken växa i takt med nageln.

För de flesta barn räcker det med den fluor som barnet får i sig genom mat och tandkräm. Vissa barn behöver dock extra mycket fluor, till exempel om hål ofta förekommer. Om så är fallet upptäcker tandläkaren detta och meddelar dig, är du osäker kan du alltid fråga.