en bild
Kategorier för sidan Hälsovård

6 vanliga barnsjukdomar

  • Text Amanda Hjelm
  • Foto Praktikertjänst

1. Svinkoppor

Smittsam hudinfektion som orsakas av streptokocker/stafylokocker. Uppträder ofta kring mun samt näsa och börjar som små varfyllda blåsor. De brister så småningom och infektionen sprider sig och täcks av gula fjäll och skorpor. Smittar vid direktkontakt och är fortsatt smittsam tills såren har läkt ut.

Behandling

Behandlas genom att tvätta bort skorporna med tvål och vatten. Ibland krävs även antibiotikabehandling om det är utbrett och infekterat samt om blåsorna inte går över på en vecka. Det finns även salva på apoteket som kan skynda på läkningen. Det är viktigt att hålla god handhygien för att motverka fortsatt spridning av smittan.

2. Vattkoppor

En mycket smittsam virusinfektion med ett ofta intensivt kliande i form av små vätskefyllda blåsor och koppor. Inkubationstiden är 14–21 dygn och därför smittar sjukdomen innan kopporna syns. Kopporna kommer även i olika stadier. De börjar med små röda fläckar som utvecklas till upphöjningar som sedan blir till vätskefyllda blåsor. Dessa brister sedan och torkar in till skorpor.

Behandling

Vattkoppor brukar gå över av sig själv. Svalt rum och kyla kan lindra klådan. När endast torra skorpor återstår är smittsamheten liten.

3. Mollusker

Orsakas av virus och är måttligt smittsamt. Mollusker är hudfärgade små knottror med en liten grop i mitten. De är ofarliga och smittar vid kontakt hud mot hud. Drabbar ofta barn under 10 år. Det kan ta ett par månader till ett par år innan de försvinner.

Behandling

Läker utan behandling. För barn över två år finns det ett läkemedel på Apoteket som kan skynda på läkningen. Om barnet rivit på mollusken och den blir infekterad så kan man behandla med sårtvätt och eventuellt antibiotikasalva. Det går att minska risken för infektion genom att tvätta händerna och molluskerna, samt klippa barnets naglar då de gärna vill klia sig.

4. Höstblåsor

En smittsam virusinfektion som sprids lätt i barngrupper genom direktkontakt. Ger feber samt blåsor i munnen och på händer och fötter. Kan orsaka smärtsamma sår och utslag i handflator och fotsulor. Inkubationstid är 3–5 dagar. Förekommer mest under sensommar och hösten.

Behandling

Kall dryck och glass kan lindra samt febernedsättande. ­Sjukdomen brukar gå över efter ungefär en vecka.

5. Överskotts­kräkningar

När maten kommer ner i magmunnen passerar den genom övre magmunnen innan den lägger sig i magsäcken. Den övre magmunnen är en muskel som fungerar som en slags ”dörr” som stängs när maten kommit till magmunnen. På spädbarn är denna funktion inte helt färdigutvecklad utan står på glänt. När magen blir full av mat så pyser det upp igen genom matstrupen och barnet kräks. Oftast är det så att barnet behåller den mat som de behöver och kräks bara upp överskottet. Så länge barnet ökar i vikt är det ingen fara. För att förhindra överskotts­kräkningar låt barnet äta långsamt och rapa mellan varven. Hålla sedan barnet i upprätt läge efteråt och ha huvudändan på sängen lite högre när barnet ligger ner.

6. Kladdiga ögon och ögoninflammation

Det är vanligt att spädbarn får kladdiga ögon. Det beror ofta på att tårkanalen är trång eller tilltäppt. De kan inte avleda tårvätska och ibland uppstår en infektion i den ansamlade vätskan. Sjukomen smittar lätt och sprids då barnet gnuggar sig i ögat och sedan tar på leksaker eller andra barn.

Behandling

Sjukdomen läker ofta ut med ögontvätt av ljummet vatten på mjuk kompress. Tvätta utifrån ögonvrån och inåt. Massera lätt vid näsroten. God hand­hygien är viktigt. Ögoninflammation kan orsakas av förkylnings­virus, barnet får röda ögon och slem/sekret i ögat, framförallt efter sömn. Sjukdomen bör läka ut på cirka 1 vecka utan behandling, kontakta annars vården för eventuell antibiotika­behandling.