en bild
Kategorier för sidan Tandvård

Tre brottmål som fått hjälp av rättsodontologer

  • Text Natalie Roos
  • Foto Praktikertjänst
  1. Ett av de första fallen då en tandläkare använts i ett brottsmål i Sverige är från 30-talet. Tandläkaren kallades in för att avgöra om den misstänkte skulle dömas till dråp eller mord. Fallet avgjordes genom att tandläkaren kunde slå fast att den misstänkte fått tänderna utslagna samma dag som mordet skett och att det därför handlade om självförsvar.
  2. Fallet med paret Chamberlain i Australien 1980 fick stor uppmärksamhet i media. De misstänktes för att ha dödat sitt två månader gamla barn när de var ute och campade, och mamman dömdes till livstids fängelse. Men när fallet togs upp igen gjorde den svenske rättsodontologen och professorn Gösta Gustafson en rättsodontologisk undersökning av barnets kläder som hittats på platsen. Han kunde genom analysen av barnets kläder visa att märkena och hålen på kläderna kunde ha gjorts av en äldre dingo, en vildhund, vilket mamman hela tiden sagt. Föräldrarna friades sedan.
  3. Polisen i Lund hade svårt att lösa ett flertal inbrott då någon brutit sig in i livsmedelsbutiker. Tjuven hade inte bara tagit pengar utan även passat på att dricka en flaska öl och äta en ostbit på plats. Det fanns inga fingeravtryck eftersom tjuven haft handskar men vid flera av inbrotten hittade polisen tandspår på kvarlämnade ostbitar. Ostbitarna togs med till en rättsodontolog som gjorde avtryck i silikon. Vid ett senare inbrott grep polisen en man och rättsodontologen kunde genom att jämföra avgjutningen med den gripnes riktiga tänder komma fram till att det var samma gärningsman som vid de tidigare inbrotten i livsmedelsaffärer.

 

Källa: Rättsodontologerna Gösta Gustafson och Gunnar Johanson via KI.