en bild
Kategorier för sidan Tandvård

Lugnande läkemedel under tandläkarbesöket

För tandvårdsrädda personer finns möjlighet att bli sövd under ingreppet och på så sätt minska stress och oro. Akutmottagningen CityAkuten Tand i Stockholm samarbetar till exempel med Praktikertjänst Anestesisjukvård som söver patienter.

  • Text Amanda Hjelm
  • Foto Praktikertjänst

Samarbetet innebär att patienter som lider av allvarlig tandvårdsfobi kan få en lugnande narkos för att klara av tandläkarbesöket.

– Vi är en akutmottagning och möter många som kommer in med allvarliga problem efter att undvikit tandläkaren i 10 år. Ofta är de rädda och har väntat med besöket tills det blivit akut, berättar Ulrika Molund tandläkare och verksamhetschef på CityAkuten Tand.

Vid ingreppet ger en narkossköterska från Praktikertjänst Anestesisjukvård patienten ett lugnande läkemedel och finns kvar under hela behandlingen.

– Det är ingen djup narkos där andningsfunktionen slås ut utan patienten kan andas på egen hand och känner sig bara avslappnad, behaglig och rejält lugnad, säger Jenny Söderlind som är specialistläkare i anestesi och intensivvård samt verksamhetschef på Praktikertjänst Anestesisjukvård.

Narkosen kan liknas med en lätt sömn och patienten brukar känna sig som vanligt kort efteråt.

– Det hela är kontrollerat och säkert, och ett bra alternativ för den som är rädd och orolig, säger Ulrika Molund.

Det finns även mottagningar som behandlar med laser om patienten tycker det är obehagligt med ljud från borrar och verktyg.