en bild
Kategorier för sidan Tandvård

Bli av med dålig andedräkt

Alla människor har bakterier i munnen och kan därför drabbas av dålig andedräkt. Men det finns sätt att få bukt med problemet.

  • Text Amanda Hjelm
  • Foto Praktikertjänst

Vad beror dålig andedräkt på?

Det är bakterierna i munnen som luktar när de bryter ner protein i munhålan och frigör svavelföreningar.

Vad kan du göra åt det?

  • Hålla rent i munnen: Använd tandborste, tungskrapa, mellanrumsborstar och tandtråd. Munhygienen kan även utökas med fluortuggummi och munskölj.
  • Öka ditt vätskeintag: Drick mycket vatten under dagen. Bakterier trivs bäst i en torr mun där salivproduktionen är dålig. Det finns salivstimulerande medel att köpa på apoteket om du lider av muntorrhet.
  • Kontakta din tandläkare: Om du inte blir av med din dåliga andedräkt eller behöver råd för att få bukt med problemet prata med din tandläkare
  • Testa själv: Det kan vara obekvämt att kommentera dålig andedräkt och svårt att avgöra om man själv lider av det. Därför kan du enkelt testa detta genom att slicka på undersidan av handleden och låta saliven torka in. Lukta sedan på din handled. Om den luktar illa kan det vara ett tecken på dålig andedräkt.

 

Vad är kroniskt dålig andedräkt? 

Ofta går det att minska eller få bort dålig andedräkt genom att borsta tänderna. Men om man har en ihållande dålig andedräkt kan man lida av det som kallas halitos, kroniskt dålig andedräkt.

Blocks

Vad är fobi för dålig andedräkt?

Halitofobi är rädsla för att ha dålig andedräkt. Det innebär att man oroar sig så mycket över sin egen andedräkt att det påverkar det dagliga livet, ibland isolerar sig och kan överkonsumera tuggummi eller munskölj.

Visste du att...

… 90 procent av dålig andedräkt kan ledas till munhålan. En vanlig missuppfattning är att dålig andedräkt orsakas av matsmältningen.

Dåligt för din andedräkt

Vitlök, kryddstark mat, kaffe, alkohol, rökning och snusning. Karies, muntorrhet, tandlossning, slitna lagningar, tandsten, plack, hals- och lunginfektioner.