Primärvård och vårdcentraler

De flesta patienter som besöker sjukvården i Sverige besöker först och främst en mottagning inom primärvården.

Primärvård och vårdcentraler

Primärvård på Praktikertjänst

En av primärvårdens viktigaste uppgifter är att säkerställa att patienten slipper uppsöka ett sjukhus. De flesta som besöker vår primärvård är patienter som inte kräver sjukhusens tekniska och medicinska resurser utan vårdcentralernas allmänmedicinska kunskap kan ta hand om medicinsk behandling, rehabilitering, omvårdnad och förebyggande arbete.

Läkaren på vårdcentralen ställer oftast den första diagnosen vid allvarligare åkommor. Patienten får remiss till specialistmottagning om vårdcentralen inte kan ge behandling eller diagnos.

Inom primärvården arbetar inte bara läkare och sjuksköterskor, utan också bland annat psykologer, barnmorskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och logopeder. Läkarna är utbildade i allmänmedicin och sjuksköterskorna har ofta en specialistutbildning till distriktssköterska.

Patienter med kroniska sjukdomar, exempelvis diabetes, går till vårdcentralen för regelbundna kontroller. 

Hitta din mottagning här
Försättsbild för När närakut? När akut?
Video

När närakut? När akut?

Alla akuta ärenden kräver inte ett besök på akutmottagningen, ofta räcker det med en annan, närmre mottagning - med kortare kö! Se filmen som hjälper dig att hitta rätt vård direkt.

Spela upp
Försättsbild för Hur går det till?
Video

Hur går det till?

Vi vill finnas där för dig, även när du inte har möjlighet att besöka oss. Här kan du kika på hur ett digitalt vårdbesök fungerar hos Praktikertjänst.

Spela upp
Försättsbild för Närhet och omtanke
Video

Närhet och omtanke

Möt Anna Sigrid Wasara från Karesuando som berättar hur viktigt det är för henne att ha närhet till vården.

Spela upp

Vi gör svensk vård bättre

Allt sedan starten 1960 har fokus varit på att maximera vårdmedarbetarnas tid med patienter istället för i administration som kan skötas av centrala funktioner. Det innebär att den som är verksamhetsansvarig ansvarar för den dagliga driften på mottagningen. Administration, kvalitetssystem, stöd och rådgivning sköts i stor utsträckning från det gemensamma kontoret.

Relaterade artiklar

Ladda fler artiklar