Kategorier för sidan Karriär

”Förutsättningarna att lyckas kan vara bättre på en mindre ort”

Som Sveriges största vårdgivare inom privat tandvård och hälso- och sjukvård finns Praktikertjänst runt om i hela vårt avlånga land. Både i storstad och på landsbygden. Och för den som funderar på att starta eget finns stora möjligheter genom att bli en del av Praktikertjänst. – Vi vill att våra delägare ska få de bästa förutsättningarna att kunna utföra det bästa kliniska arbetet och att verksamheten ska gå så bra som möjligt från dag ett, säger Björn Jonasson, chef Regional Affärsutveckling och Rekrytering på Praktikertjänst.

  • Text Redaktionen

Översikt natur.PNG

Efter 20 år i Stockholm hade Jörgen Brandell tröttnat, och när möjligheten att starta en tandvårdsmottagning i lilla Färila dök upp tog han den.

– Det började med att vi köpte ett fritidshus en bit härifrån 2003. I samband med det lade Folktandvården ner sin verksamhet här. Så efter några år kontaktade jag byrådet och frågade om de var intresserade av att få in en tandläkare. Och det var de. Så vi startade vår mottagning i oktober 2011, och det har vi inte ångrat för en sekund, säger Jörgen Brandell. 

Det finns många som delar Jörgen Brandells dröm om att byta ut sitt hektiska liv i storstaden, mot ett nytt liv på landsbygden. Samtidigt som man vill kunna fortsätta praktisera sitt yrke som tandläkare, läkare eller inom rehab. Då kan Praktikertjänst vara till stor hjälp. 

– Det finns ett stort behov av god tandvård och hälso- och sjukvård även utanför storstadsregionerna. Och eftersom vi finns i hela landet så har vi stor erfarenhet av att starta verksamheter under många olika förutsättningar. Vi har dessutom data som stöd för vad som funkar och inte funkar. Det gör också att vi kan ge kvalificerad rådgivning för våra nya delägare, säger Björn Jonasson.

Vad är det första ni hjälper en ny delägare med?

– Finansieringen av kliniken samt att skapa förutsättningar för bästa möjliga start med hjälp av beprövade verktyg och samlade erfarenheter. Delägarkollektivet inom Praktikertjänst finansierar alla nya uppstarter och överlåtelser av mottagningar, så man tar ingen privatekonomisk risk i detta mer än att man behöver äga tio aktier, som kostar cirka 200 kronor styck.

Som ny delägare får man också stöd från alla centrala funktioner inom Praktikertjänst. Man har till exempel en affärscoach som är kontaktpersonen på kontoret och som hjälper till med alla ärenden som rör praktiken. Praktikertjänsts fastighetsavdelning bistår med att hitta lokaler och kan hjälpa till vid en eventuell ombyggnation eller renovering. Och genom inköpsavdelningen får delägarna också tillgång till bolagets centrala upphandlingar, vilket innebär oerhört förmånliga avtal. Dessutom ingår stöd inom juridik, HR, kvalitetsfrågor och IT/telefoni.

– Som ny delägare får man dessutom en introduktionsmånad innan den kliniska starten med ett onboardingprogram. Då har man möjlighet att gå utbildningar inom till exempel ledarskap och verksamhetens ekonomi. Då förbereds man på bästa sätt för att få mottagningen att lyfta från dag ett, säger Björn Jonasson.

Är det någon skillnad att starta en vårdmottagning på landsbygden, jämfört med i en större stad?

– Egentligen inte – det är samma paket som man får som delägare oavsett var man befinner sig. Men förutsättningarna att lyckas kan många gånger vara bättre på en mindre ort. Hyrorna är oftast lägre till exempel, samtidigt som patientstocken är samma eller till och med ännu större eftersom konkurrensen kan vara mindre, säger Björn Jonasson.

På Praktikertjänsts karriärsidor på hemsidan finns det information om vilka lediga tjänster och verksamheter som finns. Och om man, som Jörgen Brandell, har en egen idé om var man vill starta en mottagning så tycker Björn Jonasson att man bör ta kontakt med den regionala affärsutvecklaren i fråga.

– Så länge man är en bra person som är duktig kliniskt så finns det egentligen inga hinder. Och bara för att man tar kontakt med oss så innebär det inte att man förbinder sig till något.  Man kan ha kvar sin dröm och sin nuvarande anställning parallellt. När tiden sen är mogen tar man steget!

Blocks

Spontanansökan

Vill du styra över din tid? Hos oss får du mer frihet, större inflytande, ansvar och möjlighet att växa. Är du intresserad? Få kontakt med våra rekryterare redan idag.

Klicka här