en bild
Kategorier för sidan Karriär

”Förutsättningarna att lyckas kan vara bättre på en mindre ort”

Praktikertjänst finns i nästan hela Sverige – både i storstäder och i glesbygd. Och för den som vill starta eget finns stora möjligheter genom att bli en del av Praktikertjänst. – Vi vill att våra delägare ska få de bästa förutsättningarna att kunna utföra det bästa kliniska arbetet och att verksamheten ska gå så bra som möjligt från dag ett, säger Jonny Möllenhoff, chef regional affärsutveckling och rekrytering på Praktikertjänst.

  • Text Redaktionen
  • Foto Praktikertjänst

Det finns många som vill byta ett hektiskt storstadsliv mot ett lugnare liv på landsbygden. Samtidigt vill många också kunna fortsätta jobba som exempelvis tandläkare, läkare eller inom rehab. Då kan Praktikertjänst vara till stor hjälp. 

– Det finns ett stort behov av god tandvård och hälso- och sjukvård även utanför storstadsregionerna. Och eftersom vi finns i hela landet så har vi stor erfarenhet av att starta verksamheter under många olika förutsättningar. Vi har dessutom data som stöd för vad som fungerar och inte fungerar. Det innebär att vi kan ge kvalificerad rådgivning för våra nya delägare, säger Jonny Möllenhoff.

Vad är det första ni hjälper en ny delägare med?

– Finansieringen av kliniken samt att skapa förutsättningar för bästa möjliga start med hjälp av beprövade verktyg och samlade erfarenheter. Delägarkollektivet inom Praktikertjänst finansierar alla nya uppstarter och överlåtelser av mottagningar, så man tar ingen privatekonomisk risk i detta mer än att man behöver äga tio aktier, som kostar cirka 200 kronor styck.

Som ny delägare får man också stöd från alla centrala funktioner inom Praktikertjänst. Man har till exempel en affärscoach som är kontaktpersonen på kontoret och som hjälper till med alla ärenden som rör mottagningen. Praktikertjänsts fastighetsavdelning bistår med att hitta lokaler och kan hjälpa till vid en eventuell ombyggnation eller renovering. Och genom inköpsavdelningen får delägarna också tillgång till bolagets centrala upphandlingar, vilket innebär många förmånliga avtal. Dessutom ingår stöd inom juridik, HR, kvalitetsfrågor och IT/telefoni.

– Som ny delägare får man dessutom en introduktionsmånad innan den kliniska starten med ett onboardingprogram. Då har man möjlighet att gå utbildningar inom till exempel ledarskap och verksamhetens ekonomi. Då förbereds man på bästa sätt för att få mottagningen att lyfta från dag ett, säger Jonny Möllenhoff.

Är det någon skillnad att starta en vårdmottagning på landsbygden jämfört med i en större stad?

– Egentligen inte. Det är samma paket oavsett var man befinner sig. Men förutsättningarna att lyckas kan många gånger vara bättre på en mindre ort. Hyrorna är oftast lägre till exempel, samtidigt som patientstocken är samma eller till och med ännu större eftersom konkurrensen kan vara mindre, säger Björn Jonasson.

Finns en egen idé om var man vill starta en mottagning så tycker Jonny Möllenhoff att man bör ta kontakt med den regionala affärsutvecklaren i fråga.

– Så länge man är en bra person som är duktig kliniskt så finns det egentligen inga hinder. Och bara för att man tar kontakt med oss innebär det inte att man förbinder sig till något.  Man kan ha kvar sin dröm och sin nuvarande anställning parallellt. När tiden sen är mogen tar man steget!

Blocks