Kategorier för sidan Karriär

Praktikertjänst och Vårdcentralen Visborg stödjer projekt för minskad mödradödlighet i Afrika

Praktikertjänst och Vårdcentralen Visborg stödjer Eezer, en organisation som genom ambulansmotorcyklar arbetar för att minska mödradödligheten i framförallt Kenya och Tanzania. Jonas Sommar – verksamhetschef på Vårdcentralen Visborg som ingår i Praktikertjänst – kom nyligen tillbaka från en volontärresa för att ta del av projektet.

  • Text Redaktionen

Jonas Sommar.jpg

På den afrikanska landsbygden är det förhållandevis vanligt att gravida avlider eftersom de inte kommer fram till en läkarstation i tid, och för att minska mödradödligheten bygger Eezer billiga ambulansmotorcyklar som snabbt och ganska enkelt och säkert kan sig fram långa avstånd på dåliga vägar. Ambulansmotorcyklarna är samtidigt bränslesnåla och lättare att reparera än bilar.

- Mödradödligheten är stor i många delar av Afrika och det beror mycket på stora avstånd och eländiga vägar, men också på bristande sjukvårdskunskaper och grova könsstympningar, säger Jonas Sommar, psykolog och verksamhetschef på Vårdcentralen Visborg i Visby, som nyligen kommit hem från en volontärresa där han sett projektet på nära håll.

Eezer har på fyra år investerat i omkring 25 ambulansmotorcyklar – alltså en motorcykel och en kärra där patienten halvligger under färden – som rullar på den kenyanska landsbygden.

- En läkarstation med två medarbetare kan ha ett upptagningsområde på omkring 6 000 personer. Och det är långt mellan stationerna och de består oftast av ett enkelt besöksrum. Betalning sker ibland med pengar, men ännu oftare med mat eller andra tjänster. De som arbetar på stationen bor ofta där och är tillgängliga dygnet runt, säger Jonas Sommar.

Jonas Sommar är rutinerad mc-förare, men han hade inte föreställt sig vare sig trafiken eller de eländiga, och ibland obefintliga, vägarna.

- På plats är det lätt att se att vårdtransporter är ett stort problem, men med motorcyklar går det i alla fall oftast att ta sig fram, och vagnarna kan vara utplacerade på strategiska platser, något som kan bidra till snabbheten, säger Jonas Sommar, och avslutar:

- Jag har haft förmånen att träffa många personer som verkligen gör skillnad i människors liv och sett att Eezer har stor betydelse för de som bor i områdena. Sedan är ju den kenyanska landsbygden en helt annan värld än den vi lever i och är vana vid. Jag är oändligt tacksam för den svenska hälso- och sjukvården och den välfärd vi oftast tar för given.

Blocks

Om Eezer

Eezer, hebreiska för hjälpare, är en svensk ideell organisation och bakom verksamheten ligger FN:s utvecklingsmål om att till 2030 minska mödradödligheten i världen till färre än 70 dödsfall per 100 000 förlossningar. Koncept bygger på att använda material och teknik som finns tillgängligt lokalt. Små, billiga motorcyklar är lättillgängliga i Afrika och materialet till draganordningar och vagnar finns ofta på den lokala marknaden.

Bli verksamhetsansvarig

Just nu har vi flera verksamheter som snart behöver en eller flera nya verksamhetschefer. Se vilken mottagning som kan passa dig.

Läs mer