Extern bild

Praktikertjänsts chefsläkare Sara Banegas utsedd till Årets allmänläkarvän

Publicerad:

Praktikertjänsts chefsläkare Sara Banegas har utsetts till Årets allmänläkarvän 2022. Utmärkelsen delas ut av Distriktsläkarföreningen och i motiveringen framgår bland annat att Sara Banegas är ”en god förebild för distriktsläkaren som ledare och har ett gediget engagemang för att skapa en bättre primärvård.”

Sara Banegas har arbetat i Praktikertjänst sedan 2014 och varit verksamhetschef på Ekerö vårdcentral utanför Stockholm i drygt sex år. Under våren 2021 utsågs hon till chefsläkare på Praktikertjänst, men har samtidigt en fot kvar i det kliniska arbetet på Ekerö vårdcentral.

- Jag är otroligt hedrad över att ha fått den här utmärkelsen och är såklart både väldigt stolt och väldigt glad, säger Sara Banegas, specialist i allmänmedicin och chefsläkare på Praktikertjänst, och fortsätter:

- Jag drivs ju verkligen av att förändra och just primärvården behöver förändras och få mer plats. Den svenska hälso- och sjukvården är oerhört sjukhuscentrerad, något som är både dyrt och ineffektivt. Det är alla överens om. Men ändå händer väldigt lite. Det är en hjärtefråga att ändra på.

Sara Banegas var en av 25 nominerade och Årets allmänläkarvän är ett hederspris som ges till en person ”som genom sitt agerande och renommé stärker bilden av svensk primärvård och allmänmedicin”.

Årets allmänläkarvän 2022 - motivering

Sara Banegas har under många år varit chef på Ekerö vårdcentral, som under hennes ledarskap ökade från tre till 17 läkare. Nu har hon tagit steget som chefsläkare på Praktikertjänst, men väljer att ha en fot kvar i kliniken på vårdcentralen.

Hon har i många olika former framfört vårdcentralernas perspektiv och synts i flera olika sammanhang, exempelvis i debatter som rört listning, digitalisering, villkor och ersättningar i primärvården. Hon är en god förebild för distriktsläkaren som ledare och har ett gediget engagemang för att skapa en bättre primärvård.

För ytterligare information, kontakta gärna:

Praktikertjänsts pressjour, tel: 010-128 36 66, e-post: press@ptj.se

Tillbaka

Blocks