Extern bild

Sara Banegas på Ekerö vårdcentral nominerad till Framtidens ledare i svensk sjukvård

Publicerad:

Sara Banegas, distriktsläkare och verksamhetschef på Ekerö vårdcentral utanför Stockholm, är en av två nominerade till Framtidens ledare i sjukvården 2018. Utmärkelsen har instiftats av stiftelsen Sjukvårdens ledarskapsakademi och syftar till att lyfta fram unga ledare som visat prov på ledarskap och som vill utveckla sjukvården.

Utmärkelsen Framtidens ledare i sjukvården delas i år ut för åttonde gången och vinnaren utses av en jury som består av företrädare för svensk sjukvård. De nominerade får vara högst 45 år och ska vara chefer eller ha ett annat uppdrag som ledare i sjukvården.

- Det känns otroligt hedrande att vara nominerad till den här prestigefulla utmärkelsen. Jag utbildade mig till läkare för att hjälpa och vårda sjuka och för att kunna göra det krävs ett ledarskap som värnar både patienter och medarbetare, säger Sara Banegas, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef på Ekerö vårdcentral.

Bland kriterierna som juryn utgår från återfinns bland annat att personen är engagerad, har visat prov på strategi och vision, har visat god förmåga att driva förändring, har god samarbets- och kommunikationsförmåga, tar tillvara och utvecklar medarbetarnas kompetenser samt uppfyller verksamhetens mål.

- Jag tror mycket på individen och är inte så mycket för osmidiga regler och att kika över axeln. Om man ger medarbetare mycket eget ansvar så är min erfarenhet att de verkligen gör sitt allra bästa, säger Sara Banegas och fortsätter:

- Hälso- och sjukvårdens medarbetare måste i större utsträckning prioriteras och ett tydligt exempel hos oss är individuella scheman och flextid. Det har bidragit till att skapa en god och omsorgsfull arbetsmiljö där medarbetare utvecklas och tar ansvar, säger Sara Banegas och fortsätter:

- Principen är enkel, det behövs människor för att ta hand om patienter. Och ett alltför hårt tryck på vårdpersonalen går ut över arbetsmiljön och riskerar att påverka både tillgängligheten och kvaliteten.

Vinnaren får gå ett ledarskapsprogram på Harvard Business School i Boston samt får en plats i stiftelsens ettåriga mentor- och managementprogram för yngre chefer i svensk sjukvård.

Utöver Sara Banegas är Anna Alm Andersson, divisionschef för närsjukvården i Region Norrbotten, nominerad. Vinnaren presenteras på Sjukvårdens ledarskapsdag den 6 december.

Ekerö vårdcentral har drygt 20 000 patienter och över 50 medarbetare och ingår i vårdkoncernen Praktikertjänst.

För ytterligare information, kontakta gärna:

Erik Magni, presschef, Praktikertjänst, tel: 0703-26 50 98, e-post: erik.magni@ptj.se

Tillbaka

Blocks