en bild

Så blir du av med lössen

Löss drabbar både barn i skolan och på förskolan. BVC-sköterskan Jenny Finnpers på Praktikertjänsts vårdcentral Kasernhöjden i Karlstad vet hur man skyddar sig och hur man upptäcker löss.

  • Text Amanda Hjelm
  • Foto Praktikertjänst

När är det vanligast med löss bland barn?
– Det är vanligt året om men på sommaren är lössen mer aktiva. Det är också ökad risk för spridning i samband med barns sommaraktiviteter och när skolterminen startar. Många som får löss skäms och tror att problemen beror på dålig hygien men huvudlusen lever av blod och inte smuts. Så alla kan få löss och det har inget med hygien att göra.

Vad kan man som förälder göra för att undvika att ens barn drabbas?
– Löss sprids genom kontakt hår mot hår, men lössen kan inte hoppa eller flyga. Det finns en liten risk för smitta via hårstrån i kammar och mössor, men knappast via föremål, kläder och sängkläder. Det är svårt att undvika att drabbas men att noggrant och systematisk kamma igenom barnets hår med en luskam och behandla de barn som har levande löss innan terminen börjar kan begränsa spridningen.

Hur upptäcker man löss?
– Oftast kliar det i hårbotten, men barnet kan även ha löss utan att det kliar. Du måste se lössen eller äggen för att vara säker på att barnet har smittats. Lössen är en till tre millimeter långa, genomskinliga, gråbruna och upptäcks lättast med hjälp av luskam.

Vad gör man om man fått löss?
– Behandla med lusmedel och fortsätt kamma med luskam efter behandlingen. Vid kamning är det viktigt att vara systematisk och noggrann. Kamning ska ske från hårbotten längs hela hårstråt. Efter varje tag kan kammen strykas av mot ett vitt papper för att lättare se lössen. Glöm inte att kamma igenom håret på alla i familjen – lössen kan sprida sig snabbt. Om barnet drabbats av löss måste skolan eller förskolan informeras.

Jenny Finnpers

BVC-sköterska på Praktikertjänsts vårdcentral Kasernhöjden i Karlstad.