Vanliga frågor

Det är många som har frågor om hälsa. Här hittar du alla frågor som våra experter har besvarat men också ren praktisk information kring ditt vårdbesök.

Kan jag bleka tänderna hemma?

Frågeställare: Man, 26 år

Fråga:

Jag tycker mina tänder är lite gula och det blir inte bättre av tandborstning. Jag funderar därför på att bleka tänderna. Är det något jag kan göra hemma? Är det farligt? Finns det någon specifik tandblekning jag ska använda? Om jag skulle bestämma mig för att göra det hos en tandläkare, hur bär jag mig åt då?

Svar: 

Det första du bör göra innan du bleker dina tänder är att göra en undersökning hos din tandläkare. Tandläkaren kan då göra en bedömning om dina tänder är lämpliga för blekning eller inte. Visar det sig att du har karies, trasiga fyllningar, tandsten eller andra skador på tänderna så ska detta åtgärdas först. Det skonsammaste sättet att bleka sina tänder är att man låter framställa individuella tandskenor som man fyller med en blekmedelsgel, den ska utfärdas av din tandläkare. En vanlig behandlingstid är 1–2 timmar per dag i cirka 5–10 dagar, behandlingstiden varierar beroende på vilket blekmedel din tandläkare använder. Använd gärna extra fluor under perioden du bleker dina tänder och fluorsköljning eller fluorgel direkt i skenorna. Det är inte farligt att bleka tänderna om man följer behandlarens instruktioner, men det är vanligt att man får isningar i samband med att man bleker sina tänder.

Hälsningar 
Emma Älverbrandt
Tandläkare på Älverbrandts Tandvårdsklinik i Borås.