Kategorier för sidan Karriär

Läkare och ledare – så lyckas du kombinera rollerna

Sara Banegas är läkaren som kombinerar patientmöten och verksamhetsansvar med framgång. Sedan 2014 driver hon en av Praktikertjänsts största verksamheter med över 50 medarbetare.

  • Text Redaktionen

Sara Banegas_web.jpg

Sara Banegas brukar betraktas som ung i yrkessammanhang som handlar om ledarskap inom vården. Och med sina dryga 40 år hör hon till undantagen.

– Jag tycker inte att jag är så ung. Men läkare tenderar ju att bli chefer sent i livet, efter att man har fött sina barn, gjort hela sin långa ST-utbildning och kanske disputerat. Det tycker jag är synd. Vården behöver chefer som kliver in tidigare med initiativförmåga och innovationskraft.

Hon ser stora fördelar med att växa in i rollen som chef, så som hon själv fick göra. Själv hade Sara inte ens fyllt 40 år när hon bestämde sig för att bli verksamhetschef. Tillfället dök upp när den ansvariga på praktiken på Ekerö utanför Stockholm skulle flytta utomlands. Plötsligt var hon ansvarig för en av Praktikertjänsts största praktiker.

– Jag tvivlade väl som väldigt många gör på min kompetens som ledare. Första året hade jag ingen planeringsstrategi, allt liksom ramlade ner i knäet på mig. Det var utmanande, minns Sara.

Sara saknade formell chefsutbildning och många utmaningar fick hon hantera för första gången. Sådant som schemaläggning, toppar för patientbesök, enkäter från landstinget eller patientsäkerhetsberättelse som plötsligt skulle skickas in dök upp som överraskningar.

Däremot var det flera delar i arbetet som var oväntat lätta att ta till sig. Som att leda ett team, något Sara insåg att hon hade fått mycket övning i utan att egentligen tänka på det.

– Jag var väldigt rädd för att det skulle uppstå svåra personalärenden, men jag insåg ganska snart att det inte alls är så svårt jämfört med mycket annat vi gör i vårt yrke. Vi som jobbar inom vården hanterar ju svåra situationer och vägleder patienter hela tiden, det är en naturlig del av vår vardag. Det glömmer vi ofta bort.

På ett år lyckades Sara vända motgång till framgång. Sedan övertagandet 2014 har hon gjort en resa både affärs- och kompetensmässigt genom att arbeta utifrån en tydlig strategi kring vård och medarbetare. På vårdcentralen på Ekerö är det få chefsled och personalstyrka är högst involverad i beslutsgångarna. Under sina år som verksamhetschef har Sara dessutom fortsatt ta emot patienter ett par gånger i veckan.

– Inom läkarkåren finns en seglivad myt om att det inte går att kombinera kliniskt arbete med ledarskap. Det tycker jag är synd. Om du arbetar i verksamheten du driver kan du ju testa ditt eget förändringsarbete och också få bättre förståelse för dina medarbetares vardag, säger Sara.

Idag är hon bekväm i sin roll som verksamhetschef. Hon är också mer medveten om sina brister och vikten av att våga be om hjälp. Eftersom Sara är en del av Praktikertjänst har hon också tillgång till alla hjälpfunktioner och all logistisk uppbackning som finns inom organisationen.

– Jag har gått kursen Modernt ledarskap och den har varit till stor nytta. Även mer erfarna chefer från primärvården har fungerat som ett bra nätverk.

Via Praktikertjänst har Sara också stöd av en affärscoach, som fungerar som bollplank kring sådant som ekonomi och affärsutveckling.

– Jag är ju trots allt läkare i första hand. Samtidigt har jag fått stöd och förtroende från ledningen att driva verksamheten på mitt sätt. Det har varit otroligt viktigt för att kunna utvecklas som chef, säger Sara.

Blocks

Våra utbildningar

Utbildning och verksamhetsutveckling är prioriterade områden för Praktikertjänst. Vi erbjuder både kortare kurser och efterutbildningar som löper över flera år.

 

Ta nästa steg!

Tillsammans blir vi bättre

På åttiotalet var det två. Idag är det fyrtio myndigheter som kontrollerar och ställer krav på oss i vården, varav hälften genom aktiv tillsyn och inspektion. Det tycker vi är bra, för det hjälper oss att bli bättre. Hos oss ska det vara lätt att göra rätt, vi håller koll åt dig. Det är bara en av fördelarna med Praktikertjänst.

Lediga tjänster

Praktikertjänst finns i 220 av landets 290 kommuner och flera av våra mottagningar söker nya medarbetare. Se vilka lediga tjänster vi har just nu.

Lediga tjänster