Extern bild

Praktikertjänst får fortsatt höga betyg i Nationell patientenkät primärvård

Publicerad:

Praktikertjänst toppar återigen SKR:s årliga patientnöjdhetsmätning Nationell patientenkät primärvård. Hela 16 enheter i Praktikertjänsts regi kvalar in på topp 100 och Praktikertjänst överträffar rikssnittet i samtliga sju kategorier som mäts. Störst skillnad mellan Praktikertjänst och övriga vårdgivare återfinns i kategorierna helhetsintryck och kontinuitet/koordinering.

Under hösten genomförde Sveriges kommuner och regioner, SKR, den årliga undersökningen Nationell patientenkät primärvård där organisationen frågar hur patienterna upplever sina besök i primärvården.

Årets undersökning var en så kallad mellanårsmätning där regionerna själva avgör om de ska delta. Tio regioner tackade ja – Blekinge, Gävleborg, Jönköping, Kalmar, Skåne, Stockholm, Värmland, Västerbotten, Västra Götaland och Östergötland. Totalt nästan 60 enheter inom Praktikertjänst bidrog med enkätresultat.

Av resultaten framgår att Praktikertjänst återigen presterar bättre än övriga privata och offentliga vårdgivare i samtliga sju kategorier som mäts. Den enhet som presterat allra bäst inom Praktikertjänst är Sotenäs vårdcentral i Hunnebostrand i Västra Götaland som placerar sig som nummer ett i regionen och på plats tre nationellt. Därmed ligger Sotenäs kvar som etta i regionen, och klättrar hela sju placeringar på den nationella rankingen.

- Att vi för andra året i rad toppar listan i Västra Götalandsregionen är oerhört roligt och något vi såklart är väldigt stolta över. Det som bidrar till våra höga poäng är ett vi är en liten enhet där våra medarbetare känner sina patienter, något vi vet verkligen uppskattas. Vi har också ett stort engagemang för våra patienter och vi har en bra kontinuitet, där man som patient lätt kan få kontakt med sin ansvarige läkare, säger Anna Stubberöd, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef på Sotenäs Vårdcentral, och fortsätter:

- Jag tror också att det bidrar att vi som personalgrupp känner varandra väl och att vi har låg personalomsättning. Det skapar en bra stämning som patienterna känner av när de besöker oss. Dessutom lägger vi stor vikt vid att vara lyhörda och skapa trygghet, bland annat genom att snabbt återkoppla kring exempelvis provsvar.

Av de knappa 60 enheter i Praktikertjänsts regi som deltog i undersökningen placerar sig 16 bland Sveriges 100 bästa vårdcentraler och tre av dessa placerar sig på topp 20, däribland Sotenäs, men också LidingöDoktorn och Kvarnholmens Vårdcentral, båda utanför Stockholm.

Andra enheter inom Praktikertjänst som presterar starkt är Limhamnsläkarna och Båstad-Bjäre Läkarpraktik i Skåne som landar på plats fem och sex i sin region, Hälsocentralen City i Gävle med en andra plats i sin region, Vårdcentralen Åttkanten i Karlstad med en andra plats i sin region och Citymottagningen i Umeå med en fjärde plats i sin region.

Mätningen baseras på resultaten i Nationell patientenkät primärvård 2022 och är beräknad som ett oviktat genomsnitt av samtliga sju kategorier som ingår i undersökningen.

Om Nationell patientenkät

Nationell patientenkät primärvård 2022 genomfördes under hösten och tio regioner medverkade. Över 860 vård- och hälsocentraler deltog i undersökningen och antalet respondenter i riket uppgick till 72 231 med en svarsfrekvens på 42 procent. Läs mer på Nationell patientenkät – Sveriges regioner i samverkan.

För ytterligare frågor, kontakta gärna:

Praktikertjänsts pressjour, tel: 010-128 36 66, e-post: press@ptj.se

Tillbaka

Blocks