Extern bild

Nytt avsnitt av podden Vårdfrågan – kompetensförsörjning i vården

Publicerad:

Över i stort sett hela Sverige saknas medarbetare i vården. Tuffast är det på mindre orter och i glesbygd där det saknas såväl läkare och sjuksköterskor som tandläkare och tandhygienister. I Vårdfrågan berättar vårdutvecklingsregionrådet Ella Bohlin (KD) hur hon vill lösa situationen och varför staten behöver ta ett fastare grepp om hälso- och sjukvården.

En färsk lägesrapport från Socialstyrelsen visar att samtliga 21 regioner bedömer brist på specialistsjuksköterskor. Andra bristyrken är bland annat psykologer, specialistläkare och barnmorskor. Och detta trots att antalet som arbetar vården i förhållande till befolkningsmängden ökat över tid.

Vårdfrågan #21 är ett samtal med Region Stockholms vårdutvecklingsregionråd Ella Bohlin (KD) om en av vårdens allra största utmaningar – rekrytering. Det är också ett samtal om statlig och regional styrning och vad privata vårdgivare kan lära sina offentligt drivna vårdgrannar.

Lyssna nedan eller via ljudplattformarna SpotifyAcastiTunes/Podcaster eller Soundcloud. Avsnittet är också tillgängligt på Praktikertjänsts webbplats.

Vårdfrågan är en podd där experter intervjuas om aktuella ämnen inom tandvård och hälso- och sjukvård. Podden tar upp en bred palett av ämnen och varje avsnitt är en djupdykning på mellan 20 minuter och 1 timme.

Tillbaka

Blocks