Extern bild

Ny närakut öppnar vid Hötorget i Stockholm

Publicerad:

Onsdagen den 12 februari öppnar Region Stockholms elfte närakut, en mottagning som erbjuder bedömning och behandling av bland annat frakturer, hjärnskakningar, sårskador och akuta allergier. Närakut Hötorget drivs av Cityakuten och mottagningen finns på Holländargatan 4, ett stenkast från Hötorget.

Närakut Hötorgets lokaler är på 700 kvadratmeter och rymmer 13 patientrum. I verksamheten arbetar, inklusive timanställda, cirka 80 personer, däribland läkare, sjuksköterskor och undersköterskor.

- I vår verksamhet har vi resurser att ta hand om omkring 34 000 besök på år och vi är en viktig avlastning för storsjukhusens akutmottagningar. Verksamheten är något mellan en vårdcentral och en akutmottagning eftersom vi kan ta hand om besvär där patienten kan färdigbehandlas och gå hem, säger Andreas Lundin, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef på Närakut Hötorget.

Närakut Hötorget har öppet året runt mellan klockan 08.00 – 22.00 och mottagningen erbjuder sjuksköterske- och läkarmottagning och har kompetens för barn och äldre samt tillgång till ambulansintag, laboratorium och röntgen.

Närakuten tar även hand om och färdigbehandlar patienter med mer resurskrävande akuta skador och sjukdomar, däribland frakturer, buksmärtor, sårskador, hjärnskakning eller akuta allergiska problem. Upptagningsområdet är främst tänkt att vara Östermalm, Norrmalm, Vasastaden och Kungsholmen.

- Närakuterna är en viktig del i utvecklingen av hälso- och sjukvården och förhoppningsvis kan den här verksamheten ytterligare bidra till att öka tillgängligheten för patienterna, säger Andreas Lundin.

Närakut Hötorget drivs av Cityakuten, som också driver Närakut Sollentuna. Cityakuten ingår i Proliva som är ett helägt bolag i Praktikertjänstkoncernen.

Tillbaka

Blocks